Τριήμερο στο Βέλγιο ...την χώρα της σοκολάτας!!! (Βρυξέλλες ,Μπριζ ,Γάνδη ,Αμβρέσα)

 
Την παρακάτω ταξιδιωτική εμπειρία μας την έστειλε η Xrisa Panagiotakopoulou.
Στείλτε μας την δικιά σας στο email travelsecrets.gr@gmail.com

Τριήμερο στο Βέλγιο ...την χώρα της σοκολάτας!!!

Τέσσερις πόλεις σε τρεις μερες 
(Βρυξέλλες ,Μπριζ ,Γάνδη ,Αμβρέσα)

Σαββατο 11/3/17 Αθηνα/Βρυξέλλες
Το ταξιδι μου ξεκίνησε με την πρωινή πτήση της Ryanair !κόστος αεροπορικων 50€ έφτασα στο αεροδρομιο περιπου 12:30 τοπική ωρα,ειχα κλείσει την μεταφορά μου στο κέντρο των Βρυξελλών με mini bus .

Η διαδρομή απο το αεροδρομιο ως το ξενοδοχειο μου ηταν ευχάριστη καθως κάναμε μια στάση σε μια φάρμα οπου ειχε τοπικά προϊόντα,οι μυρωδιές και οι εικόνες ηταν ηδη απο την πρωτη ωρα απολαυστικές.Περασαμε κ απο το σημείο της γνωστής μάχης του Βατερλό με τον Ναπολέοντα και σε λιγοτερο απο μια ωρα ημουν στο ξενοδοχειο.

•ΒΑΝΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ  (www.ilias.be) ελληνικης καταγωγής που σε παει απευθείας στο ξενοδοχειο σου με κόστος 20€, ενω το λεωφορείο του αεροδρομίου εχει περιπου κόστος 16€-17€ και σε αφήνει στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ σταθμο τρένων κ αν χρειαστείς επιπλέον τρενο το εισητηριο ειναι πανω απο 2€-3€ αρα προτίμησα την εύκολη λυση των 20€ που προτείνω ανεπιφύλακτα.)

•ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Orts hotel Δείτε το εδώ
Κόστος 180€ με πρωινό για 3 βράδια ,πιστεύω μπορειτε να βρείτε και καλυτερο!!
θετικα: το δωματιο ηταν μια χαρα και με πολυ εντυπωσιακη θέα απο τα μπαλκόνια,ηταν παρα πολυ ΚΟΝΤΑ στην κεντρική πλατεια των Βρυξελλών ,δεν χρειάστηκα καθολου συγκοινωνία .
αρνητικα:το πρωινο του δεν άξιζε τα χρήματα του,σε αποσταση 200 μέτρων εχει ΚΑΦΕ για πρωινο και αρνητικο το γεγονός οτι η είσοδος του ξενοδοχείου ηταν μεσα απο το ΚΑΦΕ Orts .)

Αφου τακτοποιήθηκα στο ξενοδοχειο ξεκινησα την εξόρμηση μου στην πολη των Βρυξελλών.
Ακολουθώντας της ταμπέλες στον δρόμο σε πεντε λεπτά έφτασα στην κεντρική πλατεια Grand place,(να τονίσω οτι ηταν το μοναδικό μου ταξιδι που δεν συμβουλεύτηκα καθολου χάρτη μεσα στην πολη των Βρυξελλών καθως...δεν χρειάστηκε) εντυπωσιάστηκα απο την ομορφη αρχιτεκτονική των κτιρίων ,Κτίρια του 15ου και 16ου αιώνα που σε καθηλώνουν με την ομορφιά τους,την οποια πρέπει να την δείτε κ με το φως της μέρας αλλα οπωσδήποτε και βραδυ με τα φώτα που αναδεικνύουν ολο το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής.Είτε πρωί, είτε βράδυ είναι το ίδιο επιβλητική και γεμάτη κόσμο!Εχει χαρακτηριστεί απο την ΟΥΝΕΣΚΟ, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθως εχει ιδιαιτερα κτήρια, μοναδικής αρχιτεκτονικής μεταξύ αυτών το Δημαρχείο  Town hall, το Μουσείο αλλα και το Gilldhouses.Πληροφοριακα μία φορά κάθε 2 χρόνια, μόνο για λίγες ημέρες συνήθως τον Αύγουστο,στολίζεται όλη η πλατεια με λουλούδια σαν τάπητας ,εαν το πετύχετε πιστεύω θα αξιζει το θέαμα.


 

 

Στην μεση της πλατείας εχει ενα άγαλμα το Everard t Serclaes αυτό το μικρό άγαλμα βρίσκεται στη μνήμη  Ενετού άρχοντα που εαν το αγγίξεις λένε σου φέρνει τύχη!!Το εκανα και αυτο...Μπάς και!!!

 

 

Συνεχισα αριστερά της πλατειας περνώντας  απο την κλειστή στοά  Galeries Roayales Saint-Hubert με το γυάλινο ταβάνι οπου ειναι η παλαιότερη Galerie της Ευρώπη και απλα έπαθα πλάκα με τις βιτρίνες απο τα σοκολατάκια ....προτιμήστε να αγοράσετε μικρή ποσότητα απο το γνωστό κατάστημα be marcolini δεν μπορεί παρά να σας παρασύρει ,προτιμήστε λίγη ποσότητα γιατι  απο τιμες ειναι λιγο τσιμπημένες.Πολυ καλο επισης Neuhaus

 

 

Ανηφορισα προς τον καθεδρικό ναό St Michael and St Gudula γοτθικού στυλ οπου εντυπωσιάστηκα απο τα βιτρό στα παράθυρα, τους πίνακες ζωγραφικής και το επιβλητικό μουσικό όργανο και το καλυτερο .... στον προαύλιο χωρο ειχε κατι τέλειες καρέκλες για χαλάρωση!!!Ποσο μπροστά αυτη η πολη?

 

 

Συνεχισα προς τον σταθμο των τρένων Brussels Cental station  που συνδέει ως επι το πλείςτον κάθε πολη στο Βέλγιο και τις γειτονικές χώρες (Γάνδη, Μπριζ, Αμβέρσα, Παρίσι, το Άμστερνταμ). Το προσωπικό είναι εξυπηρετικό κ μπορειτε να ρωτήσετε τα ατομα με το γιλέκο info για οτιδήποτε πληροφορία θέλετε. 

Πρώτα περασα απο  τον λόφο των τεχνών Mont des arts ,εκει ειναι η καλυτερη θέα των Βρυξελλών,απόλαυσα μουσική απο πλανόδιους καλλιτέχνες.Οι κήποι περιβάλλονται από διάφορα μουσεία και τη Βασιλική Βιβλιοθήκη. Θαυμάσα το μεγάλο ρολόι με υπέροχη διακοσμητικά στοιχεία το οποίο φαινεται μονο απο την πανω μεριά του λόφου.Μπορειτε να χαζευψετε το ηλιοβασίλεμα στα σκαλιά κ απολαύστε την θέα.

 

 

Ο δρόμος με οδήγησε στο παλάτι Royal Palace όμορφο κτίριο παλιάς αρχιτεκτονικής. Εάν δεν έχετε χρόνο να το επισκεφθείτε στο εσωτερικό του, αξίζει τον κόπο να το δειτε μόνο από εξω γιατι ειναι ενα πολυ εντυπωσιακό και καλο συντηρημένο παλατι.

 

Ακριβως απεναντι στο πάρκο Parc de Brussels άραξα και δοκίμασα την πρωτη βάφλα με t απο πλανόδιο με waffle mini van.Ενθουσιαστηκα ακομα μια φορα ...γιατι?Γιατι επέλεξα το Βέλγιο για δυο πολυ σημαντικούς λόγους .....1 για τις σοκολάτες κ 2 για τις βάφλες!!!

 
 

Ακολούθησα αλλον δρόμο ,μετα το Παλάτι και το δικαστήριο περασα απο τον καθεδρικό ναό Norte dame du Sablon γοτθική εκκλησία με χαρακτηριστικά βιτρό παράθυρα και ακριβως απεναντι ειχε τον κηπο jardin du petit Sablon  ενας πανεμορφος κηπος με ωραια αγαλματα και ενα υπεροχο συντριβανι.Ιδανικος για χαλαρωση και ξεκουραση.

 

 

Κατηφόρισα πίσω απο τον ναό οπου ειχε ενα μικρό υπαίθριο παζάρι και θαύμασα την βιτρίνα με τον Τεν Τεν κ την Μιλού  ,το αγαπημένο καρτούν των παιδικών μου χρόνων.

 

Τελος μετα την place du grand Sablon βγήκα στο γνωστό αξιοθέατο της πολης το μικρό αγαλματάκι αγοράκι Manneken Pis το οποίο είναι ένα μπρουτζινο γλυπτό του 17 ου αιώνα που απεικονίζει ενα γυμνό αγόρι που ουρεί σε ένα σιντριβάνι και αποτελεί το ορόσημο των Βρυξελλών.Συνηθως κάθε μερα του φοράνε και αλλη ενδυμασία καθως εχει πολλα κουστούμια!!!!!Καθαρα τουριστική attraction!!!

 

 
 
 

Μετα την κεντρική πλατεια κατευθύνθηκα για shopping therapy στον γνωστό δρόμο Rye Neuve που ειναι γεμάτος εμπορικά μαγαζιά (primark, h& m,mango,Zara,Nike) https://www.primark.com/en-ie/store/brussels-rue-neuve επισης προτείνω...εαν εσείς εχετε κουράγιο στο τελος του δρόμου εχει ενα μεγάλο εμπορικό κέντρο.Εκανα τις αγορές μου και δοκίμασα τις διάσημες Βεγλικες πατάτες σε σος μαγιονεζα,το κόστος 3,5€ η ουρα ηταν απο τις μεγαλύτερες αλλα άξιζε ,προτιμήστε βραδινή ωρα.http://www.fritlandbrussels.be/nl/cataloog/menu/frieten-met-saus

Κυριακη 12/3/17 Βρυξέλλες/Μπριζ/ Βρυξέλλες 
Η επόμενη μερα με βρήκε μαγεμένη απο τις όμορφες εικόνες που ειχα δει ,ακομη κςι αυτές που χάζευα απο το μπαλκόνι μου το βραδυ....που να ήξερα ομως...οτι τα καλυτερα ερχόντουσαν.!!!

Ξεκινησα παλι ακολουθώντας σχεδόν τα ιδια μονοπάτια κ έφτασα στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ σταθμο των τρένων Central εκει λιγο χάθηκα μεχρι να προσανατολιστω με τα τρένα,τις αποβάθρες κςι τις γραμμες στα μόνιτορ αλλα εντέλει...ρωτώντας πας στην πολη...Προτείνω να αγοράσετε εισιτήριο με επιστροφη απο τον ΚΕΝΤΡΙΚΟ σταθμο στην Μπριζ το κόστος τα Σαββατοκύριακα ειναι φτηνότερο καθως σου δίνει δωρο την επιστροφη,περιπου στα 15€ ,η αποσταση ειναι περιπου στην μια ωρα αλλα ταξιδεύοντας με το τρενο...η ωρα περνάει παντα ευχάριστα.εαν φύγετε πρωι εχετε όλη την μερα μπροστά σας....να πάτε πρώτα Μπριζ...και γυρνώντας με το ίδιο εισιτήριο μπορειτε να κατεβείτε στην Γάνδη να περιηγηθείτε και εκει και μετα παλι τρενο για Βρυξέλλες ( προσοχή ομως στο τρενο πρέπει να κανει στάση στην Γάνδη!!!)Περισσοτερες πληροφοριες για τα δρομολόγια κ την διάρκεια του ταξιδιού εδώ

Εγω δυστυχώς δεν ξεκινησα τόσο πρωι ...οποτε έκατσα όλη την μερα στην Μπριζ...Στον σταθμο που έφτασα ειχε επιλογές απο φυσικούς χυμούς/ smoothies ,Starbucks, fast food Panos http://panos.be/nl/Producten  (αναρωτήθηκα να ειμαι ειλικρινής για το όνομα της αλυσίδας καθως συναντηςα πολλα σε ολο το Βέλγιο) αφου πηρα προμήθειες και χάρτη απο τις πληροφοριες κατευθύνθηκα προς την πολη. Για την επιστροφη ενημερώθηκα οτι εχει τρενο για Βρυξέλλες κάθε μια ωρα δηλ **:00 ωρα και κάθε **:49 πχ 21:00 & 21:49

Πριν  μπεις στην μαγική αυτη πολη...ηδη απολαμβάνεις την γαλήνη και την ηρεμία καθως ειναι πεζοδρομημένη και δεν επιτρέπονται ουτε κάν τα ποδήλατα,μονο άμαξες, άλογα και πεζοί.
Ακολουθώντας την διαδρομή έφτασα στην Λίμνη της αγάπης...Minnewater  Ένα μέρος ιδανικό για πεζοπορία, και επαφή με τη φύση!παραμυθένιο τοπίο με πάπιες και κύκνους,εχει μια πύλη  την οικία του φύλακα, του 15ου αιώνα, και έναν πύργο. Επίσης έχει μαγαζιά για καφέ, γλυκό ή γεύμα.

 

 

 

 

 

 

 

Μπορω να πω οτι η άνοιξη ηταν ισως η καλυτερη εποχή που μπορουςα να επισκεφτώ το Βέλγιο, ολα καταπράσινα,καναρινακια να κελαηδούν,πάπιες και κύκνοι να κυκλοφορούν ανέμελοι τριγύρω σου.Καθε στροφή και μια πανέμορφη εικόνα,γέφυρες πανω απο τα κανάλια,κτήρια αξιοθαύμαστα και αρχιτεκτονική κυριως γοτθικού στυλ.Καθε δρόμος και κάθε στενό σε οδηγούσε σε μια απίστευτη εικόνα που ήθελες να κρατήσεις στην μνήμη σου,εγω αρκέστηκα στις παρά πολλες φωτογραφιες.Ειδα εικόνες  που εχω δει σε ταινίες και πλάνα που ελεγα...δεν υπαρχουν οι ομορφιές της φύσης σε αυτην την πολη.

Περασα απο τον καθεδρικό ναό  Church of our Lady ο οποιος ειναι ο δεύτερος ψηλότερος ναός χτισμένος με τούβλα στον κοσμο,με ύψος 122 μέτρα και στο εσωτερικό του δεσπόζει έργο του Michelangelo ...Το γλυπτό της "Παναγίας Βρεφοκρατούσης".Επισης περασα απο τον ναό St.Saviour's Cathedral & St.James's Church και απο πολλούς αλλους!!

Η διαδρομή με έβγαλε στην κεντρική πλατεια ..Grand' Place...Markt.. οπου ενθουσιάστηκα με τις εικόνες,κόσμος να κάθεται στο κέντρο της και να επεξεργάζεται τα κτίρια.Στο κέντρο υπαρχει ένα άγαλμα, με θέμα τη σφαγή των Γάλλων κατακτητών. Περιβαλλεται απο πολλα μεσαιωνικά χρωματιστά κτήρια που στο σύνολο τους δίνουν μια απίστευτη χρωματική εικόνα τελειότητας.θα βρείτε το μουσείο Μπύρας για τους λάτρεις του είδους Bruge beer museum και την Gallery Salvador Dali για λάτρεις των τεχνών.

 

 

 

 

 

Στην πλατεια επισης βρισκεται και το καμπαναριό της Μπριζ Belfry of Bruge οπου στεγάζεται ένας μηχανισμός αποτελούμενος από 48 καμπάνες.Εαν εχετε χρονο προτείνω να ανεβείτε μονο και μονο για την θέα επιτρέπετε σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων να βρίσκονται εντός του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αναμονή 45-60 λεπτών σε ουρά μέχρι να μπεις,το κόστος περιπου στα 8€- 10€  κςι η γλυκιά ταλαιπωρία περιπου 300+σκαλοπάτιων!!!Εγω παντα επιλέγω στα ταξιδια μου να ανεβαίνω σε ψηλά σημεια για να βλεπω την πολη με αλλη οπτική γωνία...δυςτυχως δεν μπόρεσα γιατι βαρέθηκα να περιμένω στην ουρα, ισως την επόμενη φορα!!

Η συνέχεια της μεγάλης πλατειας ειναι η Burg square με κτήρια αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα οπως το City hall,Libery of Bruges και Basilica of the Holy Blood οπου εκτίθεται το λείψανο του Ιερού Αίματος σε φιαλίδιο το οποίο ήλθε στην πόλη μετά τη Δεύτερη Σταυροφορία και απο τοτε φυλάσσεται αυστηρα

Πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις απο το σημείο με την γνωστή γέφυρα St.Bonifacious bridge..παραμυθένιο τοπίο που κρύβει ιστορία χρόνων,την οποια δεν εμαθα ποτε!!

 

 

Μπορειτε επισης εαν θελετε να κανετε βαρκάδα στα κανάλια Rozenhoedkaai and Bruges με μικρό κόστος... και με μεγαλη δόση ρομαντζαδας για τα ζευγάρια!!! Το κόστος της βαρκάδα Bootencursies ειναι περιπου 8,00€ το ατομο και εχει διάρκεια 30',εισιτήρια θα βρείτε στα κόκκινα κιόσκια διπλα στις βάρκες.θα δείτε το πιο φωτογραφημένο σημείο της πολης και κρυμμένα σημεια που φαίνονται μονο απο μεσα απο το κανάλι.

 

 

 

 

Φευγοντας περασα και απο μια εκθεση μεταλλικών γλυπτών  Art gallery Koetshuis που μου κέντρισε το ενδιαφερον,μικρά αγαλματάκια ,ζώα μεταλλικά και πολλα αλλα εντυπωσιακά έργα.

 

 

Επισκευτηκα τον προαύλιο χωρο του μοναστηριού Santa Elisabeth Begijnhof κ απόλαυσα την ησυχια,οι εικόνες για αλλη μια φορα πανέμορφες ,ο εσωτερικός μικρός κήπος αξιοθαύμαστος!!

 

 

Τα τουριστικά μαγαζιά μετα απο έρευνα αγοράς θεωρω οτι ειχαν καλύτερες τιμες απο τις Βρυξέλλες ,εαν θέλετε να αγοράσετε γλυκα και σοκολάτες.

Γενικοτερα πιστεύω οτι η πολη στην περιγραφή αδικείται ....καλυτερα να δείτε εικόνες κ να καταλήξετε μόνοι σας για ποιο λογο ειναι γνωστή και ως "Βενετία του Βορρά"

 

Το βραδυ η επιστροφη ηταν λιγο δύσκολη γιατι οπως καταλαβαίνετε ηταν μια γεμάτη μερα.Προτεινω λοιπόν επιστροφη πριν τις 20:00, γιατι τα τελευταία δρομολόγια ειναι σχεδόν γεμάτα απο κοσμο ( και με αποσκευές γεμάτα) και δεν θα βρείτε θέσεις. Να πω οτι οι συρμοί διαθέτουν κ πρίζες για φόρτιση κ οθόνες που δειχνουν πληροφοριες για την διάρκεια μεταξύ των σταθμών.

Η διαδρομή προς το ξενοδοχειο με έβγαλε παλι στην κεντρική πλατεια που το θέαμα με βρήκε εντυπωσιασμένη με τον βραδινό φωτισμό της.Απο τα πιο όμορφα φωταγωγημένα αξιοθεατα που εχω δει ποτε σε ταξιδι μου.Μπορούσες να κυκλοφορήσεις και το βραδυ χωρίς να φοβασε.Αφου πηρα τις προμήθειες μου απο την Pizza Hut που ηταν στον δρόμο μου ,έφτασε η ωρα της ξεκούρασης μου!!!Να πω για όποιον ενδιαφέρετε οτι ειχε αρκετά μπαράκια τριγύρω απο την πλατεια,γεμάτα απο κοσμο ( βέβαια οι καπνιστες έκαναν τσιγάρο παντα εξω στο πεζοδρόμιο!!!!)

 

 

Δευτερα 13/3/17 Βρυξέλλες /Γάνδη / Αμβέρσα / Βρυξέλλες

Η μερα ξεκίνησε με την γνωστή διαδρομή απο το ξενοδοχειο προς τον σταθμο των τρένων.Σαφως έφτασα πιο γρήγορα αυτην την φορα,εκανα και τις αγορές μου σε σουβενίρ (συνηθίζω να αγοράζω μονο μαγνητάκια και χιονόμπαλα με τα κυριότερα μνημεία της πολης που βρίσκομαι,δεν ανοιγόμαστε στις τουριστικές αγορές,αλλα αυτην την φορα αγόρασα κ σοκολάτακια κ μαρον...νομιζω επιβάλλονταν...εξάλλου αυτός ηταν ο κύριος λόγος του ταξιδιού μου!!!Η σοκολάτα!!!

Η αποσταση με το τρενο απο Βρυξέλλες στην Γάνδη ηταν λιγότερη απο 45' με κόστος 9€-10€, ο σταθμός που κατεβαίνετε ειναι ο Gent- Sint Pieters..μόλις εφτασα προμηθευτηκα τον τουριστικό χάρτη απο τις πληροφοριες.Η πρωτη αίσθηση οταν βγαίνεις απο τον σταθμο ειναι...."Ουαου  τόσα πολλα ποδήλατα μαζεμένα...τι φαση? Νιώθεις λιγο Αμστερναμ..τέτοια φαση"Στα αριστερά του σταθμού κάτω απο το υπόστεγο εχει το τραμ νούμερο 1 η κόκκινη γραμμή ,το εισιτηρίου 3€ & κατεβαίνετε στην 6η στάση εκει οπου αρχίζει το ιστορικό κέντρο.(εγω επειδη δεν καταλαβα ποτε πως χτυπάς το εισητηριο μεσα....ειχε επιλογές με χρώματα κλπ...που κανεις δεν ήξερε...έγινα λαθρεπιβάτης κ χρησιμοποίησα το εισητηριο στον γυρισμό!!!)Εναλλακτική επιλογη ειναι να νοικιάσετε ποδήλατο η περπατητο μεχρι το κεντρο που ομως νομιζω οτι θα σας κουράσει η αποσταση.

Απεναντι απο την στάση του τραμ ειναι ο ναός St.Nicholas Church ,επιβλητικός και ιδιαίτερος στην αρχιτεκτονική του,κυριως γοτθικού στυλ.Ειναι ενας απο τους τρεις μεγαλυτερους ναούς του ιστορικού κέντρου .

 

Κατευθύνθηκα αριστερά ανεβαίνοντας απο την γέφυρα St Michael's και θαύμασα την θέα των πύργων- καμπαναριων των τριών ναών.Η θέα ηταν εντυπωσιακή καθως η γέφυρα εχει μοναδικη εικόνα απο το κανάλι του ποταμού Λίς και των κεντρικών δρομων Graslei και Korenlei και  ισως ειναι η πιο όμορφη περιοχή της Γάνδης.Απο αυτο το σημείο αξιζει να βγάλετε φωτογραφιες γιατι μπορειτε να αποτυπώσετε πανεμορφα τοπία απο οποια πλευρά του δρόμου και αν στέκεστε.Επισης η βραδινη λήψη θα σας ανταμείψει με τον ρομαντικό φωτισμό των καναλιών.Οι πεζοδρομημένες πλευρες του ποταμού ειναι το ιδανικότερο σημειο για να χαζέψεις ,να αράξεις και να απολαύσεις την ηρεμία του τοπίου,προτιμήστε με την Δύση του ηλίου για φουλ δόση ρομαντζαδας!!!!

 

 


Αφου θαύμασα και τον ναό St.Michael's church μεσαιωνικής εποχής με τους όμορφους πίνακες και τα αγάλματα περπάτησα κατά μήκος του πεζοδρομημένου καναλιού και κατευθύνθηκα αριστερά προς την πύλη Rabot Sluice περνώντας και απο το μοναστήρι St Elizabeth beguinage.

Επειτα ακολούθησα αλλον δρόμο οπου με έβγαλε στο καστρο Gravesteene, καστρο σταυροφόρων μεσαιωνικής εποχής.Πανεμορφο εξωτερικά ,στο εσωτερικο βέβαια δεν εινσι τοςο εντυπωσιακό  καθως εχει εκθεματα απο ελάχιστα όπλα,σπαθιά κ τόξα σταυροφόρων και μια αίθουσα που προσομοίαζε βασανιστήρια της τοτε εποχής.Αξιζει ομως μια επισκεψη στην ταράτσα του κάστρου οπου η θέα ειναι εντυπωσιακή,μπορειτε να δείτε όλη την Γάνδη απο ψηλά σε 360 μοίρες,προτείνω να ανεβείτε, κόστος της επίσκεψης 10€.

 

 

Η διαδρομή με έβγαλε στην ιστορική πλατεια Vrijdagmarkt ,μια ακομη πλατεια χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα,ήσυχη με αρκετά ΚΑΦΕ τριγυρω κςι ενα επιβλητικό άγαλμα στο κέντρο της.Κατοπιν εμαθα οτι τις Παρασκευές εχει κ εμπορική αγορα. Στο τελος της πλατειας κατεθυνομενη αριστερά ο δρόμος με εβγαλε στον ναό St.Jacobskerk κ σε μια πρωτοτυπη στήλη.


Ξαναγύρισα προς το κέντρο κάνοντας μια στάση στο Graffiti street οπου να τονίσω οτι γενικότερα ολο το Βέλγιο ειχε έντονη καλλιτεχνική δήμιουργικη τάση στους τοίχους.!!!Παντου υπηρχαν graffiti και το πιο διάσημο απο αυτα ειναι του Τεν Τεν στις σκάλες, μεσα στην πολη των Βρυξελλών.

 

Χάζεψα το Town hall και εκανα μικροαγορές τριγυρω απο την πλατεια  Korenmarkt (εχει και εδω primark για όποιον ενδιαφέρεται) επισης υπαρχει ενα κατάστημα οπου εχει σχεδόν τα παντα απο γλυκα μεχρι ρούχα  http://www.hema.be/ ,τελος εκανα την στάση μου για ιντερνετ κςι ΚΑΦΕ.

Δοκιμασα το τοπικό γλυκό "μύτη της Γανδης" cuberdons γευση ιδιαίτερη που ειλικρινά εγω ξετρελάθηκα.Οπωσδηποτε θα ξαναδοκιμασω,γευση βατόμουρου-μουρου που σου αφήνει την αίσθηση της τσιχλόφουσκας σε σχήμα κώνου-μύτης.Απο πλανόδιο ηταν λιγο ακριβό δηλ 6 τεμάχια 5€,έπειτα βρηκα σε mini market συςκευαςια με πιο μικρά αλλα το ίδιο νόστιμα που ηταν σιγουρα πιο φτηνα!!!Εαν σας πείσω και κάνετε αυτο το ταξιδι ....κανω έκκληση .....φέρτε μου δυο τρία..κουτιά!!Επισης θα βρείτε μεγαλη ποικιλία απο τοπικές μπυρες 400 διαφορετικά είδη!Η Γάνδη εχει τις πιο οικονομικές απο ολο το Βέλγιο.

 


 

Αφου μαζεψα δυνάμεις περασα απο το Καμπαναριό Belford,η είσοδος κοστίζει 8€ ετσι προτίμησα να μην ανέβω γιατι ηδη ειχα ανεβεί καπου ψηλά ...και  τα σκαλοπάτια ηταν λιγο δυσκολα!!θαύμασα τον τρίτο μεγάλο ναό της πολης st Bavo's Cathedral,πανέμορφος ναός του 14ου - 16 ου αιώνα σε γοτθικό στυλ  και το μνημείο The Adoration of the Mystic Lamp το οποίο είναι μεγάλο μπρούτζινο μνημείο με συνεχόμενα αγάλματα σε ημικύκλιο και τελος το καστρο Gerald the Devil οπου γενικότερα αξιζει να τα αποτυπωσετε ολα αυτα με φωτογραφιες.

 

 

 

 

Τελος στην επιστροφή στον κεντρικο δρομο στην στάση του τραμ ειχε εμπορικά μαγαζιά με γνωστες μαρκες.Για όποιον θελει να χαρει περιςςοτερο την φύση και τις ομορφιές της πολης κατεβαίνετε μια στάση πριν τον σταθμο των τρένων οπου υπαρχει το μεγάλο παρκο Citadel park.

Φεύγοντας από την Γανδη καταλήγω  ότι δίκαιως θεωρείται ο θησαυρός της Φλάνδρας ,αυτο που με εντυπωσίασε ιδιαιτερα ηταν η αρχιτεκτονική των κτιρίων και ο ρομαντισμός μιας ιπποτικης εποχής που υπηρχε στην γενικότερη ατμόσφαιρα της πολης.

 

Απο Γάνδη πηρα το τρενο για Αμβέρσα με κόστος 10€ και σχεδόν μια ωρα διάρκεια.Η πρωτη εντύπωση οταν εφτασα στον σταθμο της Αμβέρσας ηταν..."τι μεγαλείο κ πολυτέλεια ειναι αυτη".Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός (Antwerp Centraal) είναι από μόνος του αρχιτεκτονικό μνημείο.Ένας σταθμός παλάτι!Ίσως ο ωραιότερος σταθμος τρένου που έχω δει.Διαθέτει δύο μνημειακές προσόψεις σε στυλ νεο-μπαρόκ και ένα μεγάλο θόλο από μέταλλο και γυαλί (60 μ.). Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με επίχρυσα και μάρμαρα .Εχει 5 επίπεδα κ ειλικρινά μπορεις ευκολα να χαθείς στις κυλιόμενες σκάλες!!!Αφου προμηθεύτηκα απο τις πληροφοριες στον χάρτη της πολης άρχισα την εξερεύνηση μου και σε αυτην την πολη.

 

 

Ο κεντρικός δρόμος μπροστά απο τον σταθμο ειναι ενας μεγάλος εμπορικός δρόμος με καταστήματα και καφε που σε οδηγεί στο κέντρο της πολης.Θυμιζει λιγο απο την δικιά μας Ερμού.Υπαρχουν πολλα χρυσοχοεία σε αυτόν τον δρόμο καθως η Αμβέρσας φημίζεται για το εμπόριο διαμαντιών.

Το πρώτο κτήριο που συναντά κανεις ειναι το Rubenshuis, σπίτι του ζωγράφου Paul Ruben πουν έχει μετατραπεί σε μουσείο. Έπειτα η Grote plaats,μια ήσυχη πλατεια χωρίς κατι ιδιαιτερο πέρα  από το άγαλμα Reubens.Ακριβως απο πίσω απο αυτην την πλατεια βρισκεται ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας Cathedral of our Lady ο ψηλότερος καθεδρικός ναός στις κάτω χώρες με έργα του ζωγράφου Ρούμπενς.

 

 

Η διαδρομή με έβγαλε στην κεντρική πλατεια Grote Markt οπου υπαρχει το Δημαρχείο και κτίσματα των Συντεχνιών του 16ου αιώνα .Στον κέντρο της πλατειας υπαρχει το άγαλμα του Μπράμπο με το κομμένο χέρι του γίγαντα Άντιγκον....αργηςα βέβαια να καταλάβω τι ακριβως κρατάει,η πρωτη εντύπωση ηταν οτι ηταν ενας δρομέας!!Το βραδυ φωταγωγημένη ηταν μια ακομη πανεμορφη πλατεια.

 

 

Συνεχισα προς το λιμάνι της Αμβέρσας το οποίο ειναι απο τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο και μεταφέρει σημαντικό όγκο εμπορευμάτων και φορτίων.Εκει υπαρχει η προβλήτα του Βοναπάρτη που ειναι ενδιαφερον χωρος για περπάτημα και χαλάρωση και ενα αντίγραφο του κάστρου που ονομαζόταν (Η Πέτρα) Steenplein ,πολυ όμορφο καστρο που στην είσοδο του εχει ένα άγαλμα γίγαντα και δύο μικρότερων ανθρώπων.

 

Ηρθε η ωρα της επιστροφής....στον σταθμο ψιλό εχασα την μπάλα με τις αποβάθρες και μπορω να πω οτι υπηρχε απόλυτη ηρεμία ,εν αντίθεση με τους αλλους σταθμούς που ειχα δει τις προηγούμενες μερες.Η αποσταση Αμβέρσα - Βρυξέλλες ειναι μικρότερη περιπου στα 40' με κόστος 8€.Για όποιον ενδιαφέρεται η Αμβέρσα μπορει να συδνοιαστει σαν ταξιδι και με την Ολλανδία ,καθως το Αινχοφεν ειναι πολυ κοντα.!!!

Τριτη 14/3/17 Βρυξέλλες / Αθηνα
Δυστυχώς ....εφτιαξα τις αποσκευές μου ,πηρα τις καλύτερες αναμνήσεις και τις πιο όμορφες εικόνες της χώρας και επιβιβάστηκα στο mini bus του κ.Ηλια για την επιστροφη γιατι η πτήση, δυςτυχως παλι ...ηταν πρωινή.Στο αεροδρομιο πλήρη οργάνωση και καμια ταλαιπωρία ,λιγο αυστηροί βέβαια με τις αποσκευές!!!Για όποιον δεν πρόλαβε να αγοράσει σοκολατάκια μην αγχώνεστε εχει τα παντα εδω...βέβαια λιγο πιο ακριβά.

Extra Tips 
Ολες οι πόλεις εχουν παροχή δωρεάν ξενάγησης,που αν πετύχετε τις ωρες θα ειναι ιδανικό γιατι θα σας πανε σιγουρα σε οτι αξιζει να δείτε.
• Βρυξέλλες - Viva tours στην κεντρική πλατεια με διάρκεια 2 ωρών ( 10:00,13:30,16:00)
• Μπριζ - viva tours στην κεντρική πλατεια με διάρκεια 2 ωρών ( 10:00,13:30)
•Μπριζ - legend of Bruge  στην κεντρική πλατεια με διάρκεια 2 ωρών (9:45, 14:00)
• Γάνδη - viva tours στην κεντρική πλατεια με διάρκεια 2 ωρών ( 10:30,14:00)
•Αμβέρσα -viva tours στην κεντρική πλατεια με διάρκεια 2 ωρών ( 14:00)

Απολογισμός 
Νομιζω οτι αξιζει και μια διανυκτέρευση στην Μπριζ...Αξιοθεατα που ηθελα να δω και δεν τα κατάφερα ηταν...το Atomium το μουσείο κόμικ και το μουσείο σοκολάτας!!!!Ισως την επόμενη φορα....γιατι σιγουρα θα υπάρξει.
Ενα όμορφο ταξιδι έφτασε στο τελος του!!!

Σας ευχαριστω για την ανάγνωση, ευχομαι να σας έπεισα οτι ειναι ενα ταξιδι που αξιζει!
Ακολουθούν βίντεο απο το ταξιδι,εαν θέλετε κάντε εγγραφή στο κανάλι μου για περισσοτερα!!

Βρυξέλλες https://youtu.be/QpIQ22eTEoU



Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال