Βουδαπέστη: ρομαντική και νεανική!

Την παρακάτω ταξιδιωτική εμπειρία μας την έστειλε μια αναγνώστρια μας και travel blogger ,η Penny.
Στείλτε μας την δικιά σας στο travelsecrets.gr@gmail.com


Η Βουδαπέστη ήταν μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ήθελα καιρό να γνωρίσω. Τριγύριζε βλέπεις στο μυαλό μου η ιδέα της ρομαντζάδας με τον αγαπημένο μου στο Δούναβη!! Βέβαια με σταματούσε κυρίως το γεγονός ότι ήταν κυρίως χειμωνιάτικος προορισμός!! Όλα τα ζευγαράκια έκλειναν ταξίδι εκεί για Χριστούγεννα!! Έτσι νόμιζα!!! Και είπα να πάω καλοκαιράκι !!! 
Έτσι, δυο χρόνια πριν, μια ζεστή μέρα του Ιούλη πετούσαμε με τον Χ. για Βουδαπέστη!! Πτήση σχεδόν 2 ωρών (γιατί η Ουγγαρία είναι και μια ώρα πίσω από την Ελλάδα μας!)!!
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλος πόλος έλξης. Και δεν αναρωτιέμαι πιά γιατί!! Έχει φανταστική αρχιτεκτονική, πράσινο παντού, εκπληκτικό φαγητό και κρασί και full νεανική διασκέδαση. Άσε που είναι και δύο πόλεις σε μία, που ενώνονται με γέφυρες, η Βούδα και η Πέστη! Η πρώτη είναι χτισμένη σε λόφους και η δεύτερη, απολύτως επίπεδη, στις όχθες του Δούναβη!! 
Τί να μην χάσεις  

-Συνοικία του Κάστρου




  Θα σου πρότεινα να περάσεις τουλάχιστον μισή μέρα εδώ!! Είναι μια συνοικία γεμάτη γραφικά μαγαζάκια και καφέ και όμορφα κτήρια σε παστέλ χρώμα! Και φυσικά εδώ θα βρείς και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης!! 

Μιλώ για:

 -Το Βασιλικό Παλάτι (Királyi Palota). 
Εδώ έμεναν κάποτε όλοι οι βασιλιάδες της Ουγγαρίας. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη.


 -Την Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás templom)
Πρέπει να την δεις! Είναι εντυπωσιακή και εξωτερικά αλλά και εξωτερικά.


 
-Το Fisherman's Bastion (Halászbástya)
7 πύργοι (από τις 7 φυλές των Μαγυάρων) και αρκετά σκαλοπάτια, ικανά να σου ξυπνήσουν μέσα σου τον/την πρίγκιπα/πριγκίπισσα! Εγώ βρήκα και το στέμμα μου....χαχαχα! 



Στο Κάστρο θα ανέβεις είτε με το τελεφερίκ είτε περπατώντας. Εμείς προτιμήσαμε το δεύτερο, γιατί είχε αρκετή ουρά στο τελεφερίκ. Θα δείς και όλη την θέα της Πέστης απέναντι!!!

Να βολτάρεις και στην πίσω πλευρά πριν φύγεις και να περάσεις και από την Uri utca. Εδώ θα δεις γοτθικού κυρίως τύπου κτήρια.


-Λόφος του Gellért και Citadella

Αφού ανέβεις μια ανηφορική διαδρομή (παλεύεται, μην μου ανησυχείς!) θα θαυμάσεις το άγαλμα της ελευθερίας, την εκκλησία Gellért Cliff Church και το άγαλμα του ομώνυμου επισκόπου. Και μία από τις καλύτερες θέες στην πόλη!! Στους πρόποδες (στο ξενοδοχείο Gellért) βρίσκονται και ένα από τα πιο γνωστά θερμά λουτρά της πόλης!!


-Κοινοβούλιο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια που έχω δει στην Ευρώπη! Και ένα και από τα πιο ιστορικά, καθώς εδώ υπογράφτηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ουγγαρίας!! Χτισμένο σε νεογοτθικό στύλ, θα το δεις να ακτινοβολεί στα νερά του Δούναβη και θα το φωτογραφίσεις άπειρες φορές και από όλες τις γωνίες! Μπορείς να επισκεφτείς και το εσωτερικό του.....και στο προτείνω!!! Με ένα μικρό αντίτιμο θα μπεις στην 40-50' ξενάγηση, θα θαμπωθείς από την ομορφιά και θα μάθεις τα μυστικά του.



-Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (Szent Istvan Bazilika)
Πήρε το όνομα της από τον Άγιο Στέφανο που ίδρυσε το βασίλειο της Ουγγαρίας. Ο ναός φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης και στο εσωτερικό του θα θαυμάσεις τοιχογραφίες κι ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο. Μπορεί να πετύχεις και μίνι συναυλία!! 

-Το πάρκο Varosliget
Ένας από τους πράσινους πνεύμονες της πόλης. Και έχει και καστράκι!! Εδώ θα βρεις και τα ξακουστά Széchenyi Baths!! 



-Το Νησί της Μαργαρίτας
Ένα πάρκο-νησί στη μέση του Δούναβη! Έχει μουσικό σιντριβάνι, πανέμορφους κήπους, στάδια για αθλήματα, open air εστιατόρια και bars και πολλά άλλα!! Εδώ κάνουν τις πρωινές τους βόλτες οι ντόπιοι, κάνουν το joking τους κτλ.



-Η Κεντρική Αγορά
 Η Βαρκελώνη έχει την Boqueria, η Αθήνα την Βαρβάκειο και η Βουδαπέστη το Central Market. Εδώ θα βρεις τα πάντα όλα: αναμνηστικά, κρέατα και λαχανικά, υφαντά....Δεν σου προτείνω βέβαια να κάτσεις να φας, συνήθως έχει πολύ κόσμο! Από εδώ πήρα και πάπρικα για να φέρω πίσω στην Ελλάδα μιας και μ'αρέσει πολύ!!


-Οι γέφυρες

Θα τις θαυμάσεις και θα τις διασχίσεις για να πας από την μία μεριά της πόλης στην άλλη!! Τρεις είναι οι πιο γνωστές: 

1. Chain Bridge (Lanchid-híd)

2. Liberty Bridge (Szabadság-híd)
  
3. Elizabeth Bridge (Erzsébet-híd)



 -Τα Ruin bars
Φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορείς να πίνεις το ποτάκι σου μέσα σε ένα εγκατελειμένο εργοστάσιο ή σε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων;; Αυτά είναι τα Ruin bars, μπαράκια που όπως λέει και το όνομά τους, λειτουργούν στα συντρίμμια κάποιου παλιού κτηρίου. Εμείς πήγαμε στο πιο γνωστό, το Szimpla Kert και δεν το μετανιώσαμε!! Ήπιαμε που λες το πάμφθηνο ποτάκι μας (είχε 1-2 ευρώ η μπίρα, 2-3 το κρασί και 3-5 ευρώ το κοκτέιλ!!) και δεν μπορούσα να μην τριγυρίσω στο χώρο! Τσέκαρέ το εδώ. 




Ένα άλλο μαγαζάκι που μας άρεσε ήταν το Spiler. Βρισκόταν σε μια στοά με πολλά άλλα μπαράκια στην οδό Király....δες εδώ. 



-Το ουγγαρέζικο φαγητό και κρασί

Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε goulash!! Εμείς το απολαύσαμε και με το παραπάνω στο Fatal Etterem στην Vaci Utca (δες εδώ). Αν και βρίσκεται σε τουριστική οδό, το μαγαζάκι ήταν γεμάτο από locals και αρκετά affordable. Επειδή ήταν καλοκαίρι προτίμησα να μην φαω το κλασικό με την σούπα μέσα στο ψωμί, αλλά την επόμενη φορά.....σίγουρα θα κάνω τη γουρουνιά!!! 




Και από γλυκάκι να φάς Kürtős από πλανόδιο με κανέλα απέξω και μέσα φουντούκι...μιαμ!!

{Φάγαμε και σε ένα ιταλικό ένα βράδυ-το Il Terzo Cerchio (τσέκαρέ το εδώ) και μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι} 


-Váci Utca και λεωφόρος Andrássy 

Δυό από τις πιο βασικές οδούς στην πόλη. Στην πρώτη θα τριγυρίσεις για τα μαγαζάκια και τα υπαίθρια καφέ και στη δεύτερη θα χαζέψεις τις ακριβές boutique γνωστών οίκων μόδας. Αν πάρεις την δεύτερη μέχρι το τέλος θα σε βγάλει και στην πλατεία Hősök tere, την πλατεία των Ηρώων με τα αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας.


-Υπέροχα καφέ-ζαχαροπλαστεία

Να πας να πιείς υπέροχο latte φουντούκι στο New York Cafe μέσα στο Boscolo Budapest Hotel!! Θα το απολαύσεις με συνοδεία πιάνου......καλό εεε;;; Και πίστεψέ με είναι σχετικά οικονομικό. 

Και αν θέλεις κι άλλο γλυκό να πας στο Gerbeaud Cafe στην πλατεία Vörösmarty tér. 



-Τα θερμά λουτρά

Σου άφησα το καλύτερο για το τέλος!!! Αξίζει πολύ να έχεις αυτή την εμπειρία!! Δίνεις 17-20 ευρώ και μπορείς όλη την μέρα να είσαι από πισίνα σε πισίνα και συνήθως έχει και μασάζ μέσα στο πακέτο (στην τιμή περιλαμβάνεται και κάποιο locker για να βάλεις τα πράγματά σου)!! Όπως σου είπα και παραπάνω από τα πιο γνωστά είναι τα Gellért και τα Széchenyi. Εμείς προτιμήσαμε να πάμε στα Lukács για να χαλαρώσουμε με τους ντόπιους και να αποφύγουμε τον πολύ κόσμο!! 



  Tip: Κορίτσια...το απλό μανικιούρ-πεντικιούρ φεύγει στα θερμά νερά (δεν ξέρω για το ημιμόνιμο)....χαχαχα....πάντως εγώ μπήκα στην πισίνα με βαμμένα νύχια ποδιού και βγήκα με ξεβαμμένα....χαχαχαχα!!!!

Tips
-Από το αεροδρόμιο για να φτάσεις στην πόλη, πάρε το λεωφορείο Ε200. Θα σε κατεβάσει στην μπλέ γραμμή του μετρό (στάση Kőbánya–Kispest) στην Πέστη. Από εκεί πηγαίνεις ανάλογα με το πού θα είναι η διαμονή σου.

-Το λίγο που χρησιμοποιήσαμε το μετρό και το τραμ, μου φάνηκαν πολύ εξυπηρετικά! Αν πάρεις μάλιστα το τραμ 2, θα σου κάνει βόλτα σε όλη σχεδόν την πόλη. 

-Η Ουγγαρία δεν έχει ευρώ, έχει φιορίνια. Και η ισοτιμία είναι 1 ευρώ-304,52 φιορίνια.

- Οι Ούγγροι είναι ευγενικοί και χαμογελαστοί, αντίθετα με ό,τι νομίζουμε. Βέβαια δεν ξέρουν και πολύ καλά αγγλικά! 

-Ένας αρκετά affordable προορισμός!! 















Σε έπεισα;; Πότε κλείνεις εισιτήρια για Βουδαπέστη;; Εγώ θα ξαναπάω σίγουρα!! 

Για περισσότερες πληροφορίες και περιπέτειες, θα χαρώ πολύ να περάσεις από το blogάκι μου (aka Penny In Wanderland) εδώ
Σ’αυτό θα βρείς χρήσιμα ταξιδιωτικά tips και έμπνευση για travel και art enthusiasts. Σε κάθε μου ταξίδι απολαμβάνω να ανακαλύπτω και να γράφω για τις ομορφιές κάθε τόπου, το φαγητό και τα πολιτιστικά highlights!

Και μπορείς να με ακολουθήσεις και στα social media!!!





Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال