Ντουμπάϊ, ταξιδιωτικός οδηγός.
Το Ντουμπάϊ είναι ένα από τα επτά εμιράτα και θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με πληθυσμό 3.5εκ. κατοίκους από τους οποίους οι περισσοτεροι είναι προερχόμενοι από περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου. 

Είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πόλη στον κόσμο. Σχεδόν εν μια νυκτί μεταμορφώθηκε από ένα μικρό ψαροχώρι σε μια υπερμοντέρνα πρωτεύουσα. Στο παρελθόν, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής ζούσε από το ψάρεμα και την εύρεση κοχυλιών. Με ην ανακάλυψη του πετρελαίου στα 1966, το Ντουμπάι διέσχισε μια άνθιση. 

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα αποθέματα πετρελαίου δεν θα κρατήσουν για πάντα, ο Σεΐχης Ρασίντ μπιν Σαΐντ Αλ Μακτούμ αποφάσισε να επενδύσει στο μέλλον και ξεκίνησε να κάνει λεπτομερή σχέδια για την ανάπτυξη του Ντουμπάι. Χρήματα βασισμένα στα έσοδα του πετρελαίου κατευθύνθηκαν προς μεγάλα έργα υποδομής και έργα κατασκευών, τα οποία οδήγησαν στην γρήγορη ανάπτυξη της πόλης.

Το Ντουμπάι αλλάζει καθημερινά σχήμα και χρώμα για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες ζάπλουτων επιχειρηματιών και celebrities. Στο Ντουμπάι η ομορφιά είναι τεχνητή γι' αυτό και ξέρει πώς να σαγηνεύει. Η εποχή που ελάχιστοι γνώριζαν πριν από 20 χρόνια την ύπαρξη του εμιράτου έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Από τότε, το Ντουμπάι ζει την δική του, μοναδική αναγέννηση χάρη στον συνδυασμό αστήρευτης φαντασίας και φυσικά του πλούτου των σεΐχηδων που το έχουν μεταμορφώσει στην παγκόσμια πρωτεύουσα της χλιδής και της αρχιτεκτονικής.

Τα αξιοθέατα και τα κτίρια όχι μόνο δεν περνούν απαρατήρητα αλλά σαρώνουν τα βραβεία και σπάνε τα ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο. Πανύψηλη ουρανοξύστες ,υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αρχιτεκτονικά θαύματα, σεφ με αστέρια Michelin, τεράστια mall, ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις ,τεράστιο τεχνητό κεντρο σκι στη μέση της ερήμου ,συνθέτουν το παραμυθένιο σκηνικό του εμιράτου. Όλα είναι στον υπερθετικό βαθμό και μόνο γι'αυτό αξίζει να ζήσουμε για λίγο την υπερβολή.Πως να πάτε:
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πάτε στο Ντουμπάϊ ,ο πιο βολικός είναι με απευθειας πτήσεις της Emirates με διάρκεια 4-5 ωρες και κόστος περίπου 400-500€ με επιστροφή... κάπως τσιμπημένη τιμή για τόσο σύντομη πτήση. Ο πιο φθηνός τρόπος την στιγμή που γράφεται αυτό το αρθρο είναι με ανταπόκριση μέσω Σόφιας με την Ryanair και την wizzair. Το κόστος και για τις τέσσερις πτήσεις κυμαίνεται από 150€ στη καλύτερη περίπτωση. Δείτε το παράδειγμα εδώ

Πότε να πάτε:
Η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κάποιος το Ντουμπάϊ είναι στο δικό μας τον χειμώνα ,από Νοέμβριο έως Απρίλιο ,όπου η ζέστη είναι ακόμα υποφερτή. Από Μάιο έως Σεπτέμβριο η ζέστη και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα και τα 40αρια είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ,αλλά στη πόλη έχουν προβλέψει και για αυτό καθώς σπάνια θα βρεθείτε εκτεθειμένοι στην υπερβολική ζέστη. Οι γραμμές του μετρό είναι ενωμένες με σχεδόν όλα τα δημοφιλή αξιοθέατα και mall της πόλης και οι στάσεις των λεωφορείων είναι κλειστές και κλιματιζόμενες ,όπως και όλα τα λεωφορεία ,μετρό και κτίρια.

Οποτε αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει και το καλοκαίρι μπορει να το τολμήσει. Άλλωστε το Ντουμπάϊ δεν είναι πόλη σαν την Πραγα και την Βουδαπέστη που την περπατάς στους δρόμους ,αλλά θα την περπατήσετε μέσα από κτίρια. Η μόνη περίοδος που πρέπει να αποφεύγεται είναι το ραμαζάνι που γίνεται μια φορά τον χρόνο και διαρκεί ένα μήνα. Τα περισσότερα εστιατόρια εκείνη την περίοδο είναι κλειστα και δεν θα έχετε πολλά πράγματα να κάνετε ,και επισης κατα την διάρκεια της ημέρας απαγορεύεται να φάτε σε δημόσιους χώρους.

Πως θα μετακινηθώ 
Στο Ντουμπάϊ υπάρχει ένα υπερσύγχρονο αυτόματο μετρό (χωρις οδηγό) με δυο ζώνες το οποίο είναι πεντακάθαρο και αρκετά γρήγορο ,και σας πάει στα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης. Το ημερήσιο εισιτήριο (regular) κοστίζει 25 Dirham (5,50€ περίπου) και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς μέχρι το τέλος της ημέρας και η έκδοση τους γίνεται από τα αυτόματα μηχανήματα σε κάθε σταθμό μετρό.

Δώστε μεγάλη προσοχή στα βαγόνια που θα μπείτε καθώς είναι χωρισμένα σε διάφορα τμήματα. Ανάλογα µε τη φορά του τρένου, τα πρώτα ή τα τελευταία βαγόνια είναι για την Gold Class (το εισιτήριο έχει διπλάσια τιµή) και το διπλανό µόνο για γυναίκες και παιδιά ,και υπάρχει και για τα δύο ειδική σήµανση. Τα google maps είναι ενημερωμένα με όλα τα δρομολόγια  της πόλης ,οποτε η μετακίνηση είναι πανεύκολη. Τα λεωφορεία καλό είναι να τα αποφύγετε καθώς δεν είναι και τόσο αξιόπιστα στην ώρα τους καθώς στο Ντουμπάϊ υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους.

Άλλος ένας οικονομικός τρόπος αν ταξιδεύετε πάνω από δυο άτομα είναι με την Uber. Η τιμή κυμαίνεται περίπου στο 1€ το χλμ κατα μέσο όρο και ανάλογα που θα πάτε. Επισης δεν υπάρχει τρόπος να σας πάρουν παραπάνω χρήματα καθώς η τελική τιμή στην Uber αναγράφετε πάντα πριν ανεβείτε στο αυτοκίνητο και είναι ίδια ακόμα και με κίνηση.
Χρήμα
Το τοπικό νόμισμα του Ντουμπάϊ και όλων των Εμιράτων είναι το Ντίρχαμ (AED) και η ισοτιμία είναι 1 προς 4,53. Τα πιο οικονομικά συναλλακτήρια βρίσκονται μέσα στη πόλη και συγκεκριμένα στο Dubai mall. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες επισης είναι αρκετά βολικές, και είναι αποδεκτες από σχεδόν όλα τα καταστήματα. Απλά δώστε προσοχή στη προμήθεια που κρατάει η τράπεζα σας για χώρες εκτός Ε.Ε. ,αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ο πιο οικονομικός τροπος αγορών καθώς ποτε δεν θα πετύχετε συναλλακτήρια με το μέγιστο της τιμής του Dirham.

Ίντερνετ - επικοινωνία
Το δωρεάν roaming ισχύει μόνο εντός ευρωπαϊκής ένωσης οποτε το να χρησιμοποιήσετε το roaming στο Ντουμπάϊ δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Μπορείτε να αγοράσετε μια τοπική κάρτα sim στο αεροδρόμιο με κόστος 105 ντιρχαμ (23€) από την εταιρία Etisalat με δωρεάν 1gb τα οποία είναι ικανοποιητικά με σωστή χρήση. Για να μην χαλάτε άσκοπα megabyte για τα google maps φροντίστε να κατεβάσετε στην εφαρμογή μέσω WiFi την περιοχή του Ντουμπάϊ. Επιλέξτε στην εφαρμογή τις «τρεις τελίτσες»  πάνω αριστερά, «χάρτες εκτός σύνδεσης», «προσαρμοσμένος χάρτης» ,και επιλέξτε το μερος που θέλετε να αποθηκεύσετε.

Που να μείνω:
Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Ντουμπάϊ είναι πολυτελή και πολύ ανώτερα των προσδοκιών και ανάλογα την περιοχή κυμαίνεται και η τιμή τους. Τα πιο ακριβά βρίσκονται στη περιοχή Jumeirah και στα τα τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα. Εδώ Θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στο κόσμο όπως το μοναδικό 7 αστέρων ξενοδοχείο στο κόσμο, το πολυτελές Burj al Arab το οποίο βέβαια είναι και πανάκριβο με μέση τιμή τα 1500€ η βραδια. Ένα ακόμα πολυτελές ξενοδοχείο είναι το Atlantis ,the palm το οποίο βρίσκεται πάνω στο τεχνητό νησί φοίνικας «the Palm» 

Για πιο οικονομική διαμονή επιλέξτε την περιοχή Deira ,την παλιά πόλη του Ντουμπάϊ όπου βρίσκεται και το διεθνες αεροδρόμιο. Αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία και εδώ είναι πολυτελή η περιοχή είναι λίγο υποβαθμισμένη και δεν θυμίζει και πολύ Ντουμπάϊ. Αν επιλέξετε ξενοδοχείο κοντά σε στάση μετρό σε περίπου 20-30 λεπτά θα είστε στο νέο Ντουμπάϊ και στα αξιοθέατα του όπως ο Burj Khalifa και τα διάσημα συντριβάνια που χορεύουν. Ένα καλό οικονομικό ξενοδοχείο με πολύ καλές κριτικές είναι το 4 αστέρων Coral Deira Dubai. Άλλη μια οικονομική περιοχή να μείνετε είναι το «Μπουρ Ντουμπάϊ» το οποίο βρίσκεται προς τη μεριά του νέου Ντουμπάϊ και πολύ κοντά στο κέντρο. Ένα οικονομικό ξενοδοχείο σε αυτή την περιοχή είναι το 3 άστρων Citymax bur Dubai.

Που να φάω:
Ο αριθμός των εστιατορίων και των καφέ στο Ντουμπάι αντανακλά το πλήθος των διαφορετικών πολιτισμών και εθνικοτήτων που συναπαρτίζουν την πόλη. Θα βρείτε μεγάλη πληθώρα επιλογών για φαγητό για όλες τις τσέπες , από φθηνά ινδικά εστιατόρια ,McDonald’s ,kfc μέχρι πανάκριβα βραβευμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin. Τα περισσότερα καλά εστιατόρια στο Ντουμπάι βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία, και καλό είναι να γνωρίζετε ότι συνήθως μόνο αυτά έχουν άδεια πώλησης οινοπνευματωδών ποτών. Υπάρχουν βέβαια και πολλά θεσπέσια εστιατόρια στο Ντουμπάι και εκτός ξενοδοχείων. 

Μερικά από τα καλύτερα ρεστοραν στο Ντουμπάϊ είναι το «at.mosphere Burj Khalifa» με εκπληκτική θέα από το ψηλότερο ουρανοξύστη στο κόσμο ,το ιταλικό ρεστοραν του βραβευμένου σεφ «social by Heinz beck» ,το διάσημο εστιατόριο κρεάτων «nusr-et Dubai» του διάσημου Τούρκου σεφ που είναι γνωστός για τον τρόπο που ρίχνει το αλάτι (salt bae) ,και το εστιατόριο του διάσημου σεφ Gordon Ramsay στο Atlantis,the Palm «bread street kitchen» κ.α.

Μια φθηνή επιλογή να φάτε είναι στο Dubai mall στο food’s corner ,όπου θα βρείτε πάνω από 30 ειδών εστιατόρια ,από mc Donald’s ,kfc μέχρι ινδική και ανατολίτικη κουζίνα. Η μέση τιμή για ένα φουλ μενού με φαγητό και αναψυκτικό κυμαίνεται από 10€ έως 15€. Άλλη μια φθηνη επιλογή να φάτε είναι είναι στη περιοχή Deira ,με τα περισσότερα εστιατόρια να σερβίρουν ινδική κουζίνα ,εδώ μπορείτε να φάτε και με μόλις 5€ για ένα πλήρες μενού όπως μισό κοτόπουλο ,σαλάτα και αναψυκτικό. Αλλά η περιοχή όπως ανέφερα παραπάνω είναι υποβαθμισμένη και θέλει μεγάλη προσοχή στην επιλογή του εστιατορίου που θα πάτε καθώς κάποια από αυτά δεν είναι και τόσο καθαρά.

Διασκέδαση
Οι περισσότερες επιλογές για ποτό και νυχτερινή διασκέδαση βρίσκονται στα night club και μπαρ των ξενοδοχείων του Ντουμπάϊ. Τα πιο γνωστά κλαμπς είναι πολύ ακριβά και έχουν αυστηρή «πόρτα» γιαυτο φροντίστε να είστε καλά ντυμένοι. Το καλύτερο κλαμπ θεωρείται το «white Dubai» στη ταράτσα του Meydan Racecourse Grandstand το οποίο ανοίγει μόνο τους χειμερινούς μήνες από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Βρίσκεται αρκετά μακριά από την πόλη αλλά η θέα στον ορίζοντα του Ντουμπάϊ θα σας αποζημιώσει. Ένα άλλο διάσημο κλαμπ είναι το το «Armani prive» στο διάσημο ουρανοξύστη Burj Khalifa το οποίο έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής. Το «sky view bar» στο διάσημο ξενοδοχείο burj al Arab θεωρείτε επισης από τα καλύτερα μπαρ της πόλης. Για να μπείτε θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση.

Για πιο οικονομικά σας προτείνω το μπαρ «cielo» στο Dubai Greek club στη περιοχή Deira αλλά και το «iris Dubai» κοντά στο Burj Khalifa όπου αυτή την περίοδο που γράφεται αυτό το αρθρο εμφανίζεται ο γνωστός Έλληνας Dj «consoul trainin» ,παραγωγός των διάσημων hit “take to infinity” και το πιο πρόσφατο “obsession”

Για κοκτέιλ και αν είστε λατρεις του ναργιλέ σας προτείνω να πάτε στο «QD's» στο Dubai creek & yacht club με μέση τιμή για ένα κοκτέιλ τα 12€ και ο ναργιλές περίπου 20€. Για ναργιλέ και κοκτέιλ με θέα το burj al Arab σας προτείνω το «shimers on the beach» στο ξενοδοχείο Jumeirah Al Qasr γνωστή και ως η βενετια του Ντουμπάϊ, με τιμή κοκτέιλ από 15€ και ο ναργιλές στα 25€. 
Τι να κάνω:
Στο Ντουμπάϊ υπάρχουν δεκάδες πράγματα να κάνετε ,από το να ανεβείτε στο ψηλότερο ουρανοξύστη στο κόσμο ,να δείτε τα συντριβάνια που χορεύουν, να κάνετε σαφάρι στην έρημο με 4x4 και βόλτα με καμηλες, βουτιές από τα μεγαλύτερα water park του κοσμου και αν ζεσταθείτε να πάτε να κανετε σκι στο ski Dubai στους -4 βαθμούς Κελσίου. Κράτηση μπορείτε να κάνετε online από ιστοσελίδας όπως το getyourguide.com

Σαφάρι στην έρημο με 4x4 
Η νο1 δραστηριότητα που επιλέγουν σχεδόν όλοι όσοι πάνε στο Ντουμπάϊ είναι το σαφάρι στην έρημο όπου θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε βόλτα με ειδικά αυτοκινητα 4x4 στους αμμόλοφους ,sand boarding (κάτι σαν snowboard σε σανίδα αλλά στην άμμο), βόλτα με καμήλα ,επίσκεψη σε τέντα Βεδουίνων (desert camp) στη μέση της ερήμου όπου θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε ναργιλέ ,να φωτογραφηθείτε με παραδοσιακή ενδυμασία Βεδουίνων ,παρακολούθηση belly dancing από χορεύτριες και δωρεάν μπάρμπεκιου μπουφέ με απεριόριστο φαγητό και αναψυκτικά. Η όλη δραστηριότητα κρατάει περίπου 7-8 ωρες από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Εγώ έκανα κράτηση από το getyourguide με κόστος 50€ και στη τιμή περιλαμβάνει και παραλαβή από οποιοδήποτε ξενοδοχείο στο Ντουμπάϊ. Κράτηση μπορείς να κανεις εδώBurj Khalifa
Η ανάβαση στο μεγαλύτερο ουρανοξύστη του κοσμου είναι μοναδική εμπειρία και είναι από τις τοπ δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε. Υπάρχουν δυο επίπεδα όπου μπορείτε να ανεβείτε ,το πρώτο επίπεδο είναι στον 125ο όροφο και κοστίζει περίπου 30€ ενώ αν θέλετε να ανεβείτε στο πιο ψηλό επίπεδο στο145ο όροφο θα πρέπει να πληρώσετε σχεδόν διπλάσια τιμή ,περίπου 70€. Εγώ επέλεξα το πρώτο επίπεδο καθως μου φάνηκαν αρκετά ακριβά τα παραπάνω χρήματα για μόνο 20 ορόφους. Κρατηση μπορείς να κανεις εδώSki Dubai 
Άλλη μια ξεχωριστή εμπειρία είναι η είσοδος στο ski Dubai ,το μεγαλύτερο χιονοδρομικό σε κλειστό χώρο στον κόσμο με 5 διαφορετικής δυσκολίας πίστες και φυσικά τελεφερίκ για την ανάβαση. Τι και αν έξω έχει 40 βαθμούς ,εσείς μέσα θα είσαι στους -4. Αν δεν ξέρεις σκι, μπορείς να περασεις την ώρα σου παίζοντας χιονοπολεμο ,κάνοντας βόλτα με το τελεφερίκ, χαζεύοντας τους πιγκουίνους (όχι δεν κάνουμε πλάκα) ή δοκιμάζοντας τα παιχνίδια στο πάγο (rides) θα το βρεις στο εμπορικό κεντρο mall of emirates. Η απλή είσοδος κοστίζει από 45€ και περιλαμβάνει είσοδο ,ρούχα - μποτάκια κτλ ,βόλτα με τελεφερίκ και τα παιχνίδια στο πάγο (rides) Για να φωτογραφηθείτε με τους πιγκουίνους και να κάνετε σκι, θα πληρώσετε σχεδόν τα διπλάσια. Κράτηση μπορείς να κανεις εδώAquandventure waterpark ,Atlantis the Palm
Αν σας αρέσουν τα waterparks και τα παιχνιδια στο νερό ,τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το πιο δημοφιλές waterpark στο Ντουμπάϊ που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Atlantis the Palm ,πάνω στο τεχνητό νησί φοίνικας. Υπάρχουν δεκάδες τσουλήθρες που μπορείτε να μπείτε ,από πολύ ψηλές για πολύ τολμηρούς μέχρι και παιδικές. Γύρω από το πάρκο υπάρχει και ένα ποτάμι με τεχνητά κύματα το οποίο μπορείτε να γυρίσετε με φουσκωτή σαμπρέλα κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Η είσοδος είναι λίγο ακριβή ,κοστίζει από 75€ και μπορείτε να περάσετε όλη την ημέρα από τις 10π.μ. έως τις 18:00μ.μ. Κράτηση μπορείτε να κάνετε εδώΜονοήμερη εκδρομή στο Άμπου Ντάμπι
Αν πας Ντουμπάϊ και έχεις αρκετές μέρες στη διάθεση σου ,επιβάλλεται και μια μονοήμερη εκδρομή στη πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ,το Άμπου Ντάμπι. Ο πιο φθηνός τρόπος να πας είναι με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Θα πάρετε το λεωφορείο γραμμή E101 και σε 1ω40λ θα είστε στο Άμπου Ντάμπι.(Το δρομολόγιο υπάρχει και στα google maps)
Άλλος ένας τρόπος να εξερευνήσετε το Αμπου Ντάμπι είναι να κλείσετε τουρ με ξεναγό εδώ
Ferrari world park και Yas island ,Abu Dhabi
Αν είστε λάτρεις της αδρεναλίνης και σας αρέσουν τα « τρενάκια», στο Άμπου Ντάμπι θα βρείτε το Ferrari world park με πιο γρήγορα τρενάκια του κοσμου αλλά και πολλά ιστορικά αυτοκινητα Ferrari να θαυμάσετε από κοντά. Κοντά στο Ferrari world park υπάρχει και το Yas island ,το μεγαλύτερο water park στο Ντουμπάϊ ,και μπορείτε να κάνετε κράτηση και για τα δυο σε προνομιακή τιμή εδώ
————————————————————

Εσύ έκανες εγγραφή στο καινούργιο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !! Το πρώτο βίντεο ανέβηκε και μπορείς να το δεις παρακάτω !!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Greek travelers team. Από το Blogger.