Βόρειο σέλας, που και πότε μπορείς να το δείς!


Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να σας καλοσωρίσω στο ανανεωμένο με νέα γραφικά ιστότοπο μας. Οι ταξιδιωτικές προτάσεις και προσφορές επιστρέφουν ξανά, μαζί με νέα θεματολογία όπως ταξιδιωτικά νέα, travel tips, ταξιδιωτικούς οδηγούς, εντυπωσιακούς προορισμούς κ.α. Αν σου αρέσουν τα ταξίδια, σου αρέσει να γράφεις για αυτά και θες να μπεις στην συντακτική ομάδα του travelsecrets.gr στείλε μας ένα email με λίγα λόγια για σένα.  

Πάμε στο κυρίως θέμα! Το πολικό σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που εμφανίζεται στους πόλους της γης με την μορφή χρωμάτων, κυρίως πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και λευκό. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο βόρειο πόλο αποκαλείται βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο νότιο πόλο αποκαλείται νότιο σέλας.


Ο ήλιος κάνει έναν κύκλο έντονης και χαμηλής δραστηριότητας κάθε 10 με 12 χρόνια, το οποίο μετριέται από τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων που είναι ορατές στην επιφάνεια του. Όσο περισσότερες ηλιακές κηλίδες, τόσο περισσότερη ενέργεια απελευθερώνεται στο διάστημα με την μορφή της ηλιακής καταιγίδας, που είναι και η αιτία της δημιουργίας αυτού του φαινομένου. Όταν η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα στέλνει φορτισμένα σωματίδια προς την γη, το μαγνητικό πεδίο τα ωθεί προς τους πόλους, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και διεγείρουν τα μόρια του αέρα, τα οποία απελευθερώνουν την πρόσθετη ενέργεια με την μορφή φωτεινής ακτινοβολίας.

Τα καλά νέα για όσους κυνηγάνε το βόρειο σέλας είναι πως διανύουμε την περίοδο της ανόδου του ηλιακού κύκλου, που μεταφράζεται σε ακόμα πιο έντονη δραστηριότητα σέλαος. Αυτό σημαίνει πως σε μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα το σέλας γίνεται πιο έντονο και θα μπορούσε να θεαθεί και σε περιοχές πιο νότια, όπως το συμβάν του 1859 που εθεάθη σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα. 

Στο παρακάτω γράφημα δείχνει το σημείο που βρισκόμαστε στο 25ο ηλιακό κύκλο που διανύουμε και το βίντεο πιο κάτω εξηγεί πως δημιουργείται το σέλας με γραφικά.





Οι καλύτερες περιοχές με τις περισσότερες πιθανότητες για να μαγευτεί κάποιος από αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο λέγεται ότι είναι το Tromso στη Νορβηγία, το Yellownkife στην Αλάσκα και το Abisko στη Σουηδία. Κατά την γνώμη μου και σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία η χώρα που πρέπει να επιλέξεις για να το δεις είναι η Ισλανδία, όχι τόσο για τις πιθανότητες που ίσως είναι λίγο καλύτερες στις υπόλοιπες χώρες, αλλά για τον συνδυασμό διαφόρων παραγόντων.

Ο κυριότερος λόγος είναι το κόστος που σίγουρα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτά που θα ξοδέψεις για να πας σε αυτές τις χώρες. Άλλος ένας λόγος είναι τα επικά τοπία που δύσκολα συναντάς σε άλλη χώρα. Δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός την ημέρα να βλέπεις καταρράκτες, παγετώνες, ηφαίστεια, σεληνιακά τοπία και το βράδυ να «κυνηγάς» το βόρειο σέλας. 

Ακόμα ένας σημαντικός λόγος είναι το εύκρατο κλίμα της Ισλανδίας όπου της εξασφαλίζει υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του αρκτικού κύκλου. Σίγουρα είναι πιο ευχάριστο να περιμένεις να εμφανιστεί το βόρειο σέλας έξω στο κρύο στους 0 βαθμούς κελσίου από τους -20℃ που συνήθως συναντάς σε άλλες χώρες. 


Για την θέαση του εκτός από το «κατάλληλο» μέρος και την ηλιακή δραστηριότητα, χρειάζονται άλλες δυο προϋποθέσεις , όπως το σκοτάδι που το συναντάς μόνο κατά την διάρκεια του χειμώνα σε αυτές τις χώρες. Το καλοκαίρι δεν σκοτεινιάζει ποτέ, η μέρα διαρκεί 24 ώρες και δεν είναι δυνατή η θέαση του. Άλλη μια προϋπόθεση που εξαρτάται καθαρά από την τύχη είναι ο καιρός, όπως καταλαβαίνεις αν έχει σύννεφα δεν μπορείς να δεις βόρειο σέλας.

Στην Ισλανδία μπορείς να το δεις από αρχές Σεπτεμβρίου έως μέσα Απριλίου με καλύτερη περίοδο, από μέσα Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου και από αρχές Φεβρουαρίου έως αρχές Απριλίου. Ο καλύτερος ίσως μήνας θεωρείτε ο Οκτώβριος, όπου η μέρα και η νύχτα διαρκεί το ίδιο. Εκείνη την περίοδο μπορείς να δεις αρκετά αξιοθέατα κατά την διάρκεια της ημέρας και ο καιρός είναι σχετικά καλύτερος στατιστικά για να πετύχεις νύχτες με ξαστεριά ώστε να δεις και το βόρειο σέλας.

         Απέφυγε το ταξίδι την περίοδο που έχει πανσέληνο, διότι το φαινόμενο δεν θα είναι τόσο ορατό λόγο της φωτορύπανσης  που προκαλείτε από την Σελήνη.



Κατάλληλη περιοχή στην Ισλανδία για να δεις το βόρειο σέλας δεν υπάρχει, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε αρκεί να υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις που ανέφερα, απόλυτο σκοτάδι, καθαρός ουρανός και έντονη ηλιακή δραστηριότητα. Ένας πρακτικός κανόνας που θα μπορούσες να εφαρμόσεις είναι να μείνεις σε καταλύματα έξω από τις πόλεις, ώστε να αποφύγεις την φωτορύπανση και να έχεις πιθανότητες να δεις το βόρειο σέλας από την άνεση του ξενοδοχείου σου.

Μετά από μια κουραστική μέρα εξερευνώντας τα αξιοθέατα της Ισλανδίας, δεν θα ήθελες να βγεις για «κυνήγι» σε τοποθεσίες μακριά από το κατάλυμα σου, άλλωστε είπαμε το βόρειο σέλας μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες επιλογές διαμονής στην Ισλανδία, κάποια διαθέτουν μάλιστα και hot tube, μικρές πισίνες - τζακούζι με νερό από θερμές πηγές όπως αυτό. Τι καλύτερο να δεις το βόρειο σέλας στα ζεστά, μέσα σε μια τέτοια πισινούλα!



         Απέφυγε τα οργανωμένα tour στην Ισλανδία που σε πάνε για να δεις το βόρειο σέλας. Εκτός ότι είναι πολύ ακριβά, δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από το να σε πάνε σε ένα σκοτεινό μέρος κοντά στο Reykjavik για 2-3 ώρες. 

Αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες να το δεις ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές. Η πιο συχνή ώρα εμφάνισης είναι από τις 9 έως τις 12 το βράδυ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα. Συνήθως ξεκινάει να εμφανίζεται από τον βορρά σαν ένα συννεφάκι που όσο περνάει η ώρα πλησιάζει και πιο κοντά, μέχρι να περάσει από πάνω σου και κάνει τα μοναδικά χορευτικά του. Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα τελικά να μην περάσει από πάνω σου, η αν περάσει να είναι αχνό και με γυμνό μάτι να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, είναι καθαρά θέμα τύχης. Αν δεν ξέρεις που είναι ο βορράς, με την πυξίδα που έχει το κινητό σου μπορείς να το βρεις εύκολα. 

Καλό θα ήταν να κατεβάσεις και κάποια εφαρμογή που προβλέπει πότε θα εμφανιστεί. Μια καλή και δοκιμασμένη εφαρμογή είναι το «Aurora alerts» όπου θα βρεις προβλέψεις για έως 27 ημέρες. Ο σημαντικότερος δείκτης που θα βρεις μέσα στην εφαρμογή είναι το «KP» που περιγράφει τη διαταραχή του μαγνητικού πεδίου της Γης που προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο. Όσο πιο γρήγορα φυσάει ο ηλιακός άνεμος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι αναταράξεις. Ο δείκτης κυμαίνεται από 0 για χαμηλή δραστηριότητα, έως 9, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη γεωμαγνητική καταιγίδα, κάτι πολύ σπάνιο βέβαια. Συνήθως οι τιμές που θα πρέπει να πετύχεις είναι από 4 και πάνω για να δεις ένα θεαματικό show.

Άλλος ένας σημαντικός δείκτης που θα πρέπει να παρακολουθείς είναι το «BZ», που είναι ο μαγνητικός προσανατολισμός του ηλιακού ανέμου στην κατεύθυνση πάνω/κάτω. Ο δείκτης αυτός θα πρέπει να είναι αρνητικός, τουλάχιστον -10 και κάτω, αν και το βόρειο σέλας μπορεί να εμφανιστεί και με θετικό BZ. Η εφαρμογή έχει πολλούς ακόμα δείκτες που είναι δύσκολο να τα κατανοήσει κάποιος, απλά να έχετε υπόψην σας πως όποτε το βελάκι στους δείκτες είναι στο κόκκινο, οι πιθανότητες να δείτε το βόρειο σέλας είναι μεγάλες.


Προσωπικά είμαι από τους τυχερούς που έχω δει το βόρειο σέλας αρκετές φορές. Αυτό που νιώθεις την στιγμή που το βλέπεις δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Φωνές, κραυγές και ένα χαζό χαμόγελο μέχρι τα αυτιά είναι οι πιο σύνηθες αντιδράσεις από τους περισσότερους που το έχουν δει. Αν και θα ομολογήσω πως την πρώτη φορά που το «είδα» απογοητεύτηκα λιγάκι, γιατί δεν ήταν αυτό που έβλεπα στις φωτογραφίες. 

Με γυμνό μάτι φαινόταν σαν ένα γκριζοπράσινο συννεφάκι που δύσκολα μπορούσες να το αντιληφθείς, με τις κατάλληλες όμως ρυθμίσεις στη φωτογραφική μηχανή, ο ουρανός γινόταν πράσινος. Πίστεψα λοιπόν πως αυτό είναι τελικά το βόρειο σέλας, ένα φαινόμενο που το βλέπουν μόνο οι φωτογραφικές μηχανές… κι όμως έκανα λάθος και το συνειδητοποίησα στις επόμενες προσπάθειες μου που επισκέφτηκα την Ισλανδία. 

Συγκεκριμένα πέρυσι τον Οκτώβριο με ένα από τα τυχερά γκρουπ μας, τύχαμε πάνω σε μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα όπου έκανε το βόρειο σέλας πολύ έντονο για 2 συνεχόμενες νύχτες. Μια κουρτίνα χρωμάτων από πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και ροζ «πλημμύρισε» τον ουρανό κάνοντας χορευτικά για αρκετή ώρα πάνω από τα κεφάλια μας. Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που μπορούσες να το δεις ακόμα και σε σημείο με αρκετά φώτα. Αν θες και εσύ να ζήσεις κάτι ανάλογο, μπορείς να έρθεις σε κάποιο από τα επόμενα ταξίδια μας στην Ισλανδία, που θα οργανώσουμε απο το greektravelerstours.gr 

Καλή τύχη!

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال