Ryanair FAQ • Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα.

 

Υπάρχει κάποια κρυφή χρέωση στους φθηνούς ναύλους της Ryanair;

Δεν υπάρχει καμία κρυφή χρέωση για τους επιβάτες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ryanair. Πρόσθετες χρεώσεις προκύπτουν όταν οι αποσκευές ξεπερνούν σε μέγεθος ή βάρος τα προβλεπόμενα, αν δεν υπάρχει εκτυπωμένη κάρτα επιβίβασης από το σπίτι, όταν οι επιβάτες δεν φθάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο, κλπ.

➤ Δεν έχει έρθει το email επιβεβαίωσης της κράτησης, τι μπορώ να κάνω;

Καταρχήν κάντε λίγη υπομονή γιατί συμβαίνει αρκετές φορές να αργούν τα emails επιβεβαίωσης των κρατήσεων. Αν έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς να έχετε λάβει την επιβεβαίωση κράτησης, μπορείτε να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα της Ryanair και να επιλέξετε «Check-in». Εκεί θα βρείτε 3 διαφορετικές επιλογές επιβεβαίωσης των στοιχείων σας, οπότε θα καταφέρετε να συνδεθείτε ακόμη και στις περιπτώσεις που έχετε δώσει λανθασμένο email κατά την κράτηση, ή δεν έχετε σημειώσει τον κωδικό κράτησης.

Αν όλα πάνε καλά και όντως υπάρχει κράτηση, μόλις συνδεθείτε η Ryanair σας ενημερώνει σε πόσο καιρό είναι η αναχώρηση του ταξιδιού και πότε μπορείτε να πραγματοποιήσετε online «Check-in». Δεν χρειάζεστε κάποια άλλη επιβεβαίωση.

➤ Τι ισχύει σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης λόγω απεργίας;

Σε κάθε περίπτωση που ακυρώνεται μια πτήση, η Ryanair είναι υποχρεωμένη να σας επιστρέψει το κόστος των εισιτηρίων ή να σας αλλάξει τα εισιτήρια σε μια ημερομηνία που να σας βολεύει. Για επιστροφή χρημάτων επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα και υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης. Για αλλαγή ημερομηνίας, επικοινωνήστε με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας μέσω live chat ή τηλεφώνου. Προσοχή, στην περίπτωση απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, δεν δικαιούστε καμία επιπλέον αποζημίωση.

➤ Με ποιο ταξιδιωτικό έγγραφο ταξιδεύουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών;

Aπαραίτητα διαβατήριο για πτήσεις εξωτερικού. Για πτήσεις εσωτερικού -αν δεν υπάρχει διαβατήριο- μπορείτε να ταξιδέψετε με βιβλιάριο υγείας (αρκεί να έχει φωτογραφία με σφραγίδα), ή έγγραφο ταυτοπροσωπείας από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

➤ Μπορώ να ταξιδέψω με παλιά ταυτότητα;

Μπορείτε να ταξιδέψετε με ταυτότητα παλιού τύπου σε όλες τις πτήσεις εσωτερικού. Σε πτήσεις εξωτερικού, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ταυτότητα νέου τύπου που να αναγράφει τα στοιχεία σας και με λατινικούς χαρακτήρες, ή διαβατήριο.

➤ Έχασα την ταυτότητά μου και πετάω σύντομα με Ryanair, τι να κάνω;

Μπορείτε να επιβιβαστείτε σε πτήση εσωτερικού με ένα έγκυρο δίπλωμα οδήγησης με φωτογραφία, ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο με τη φωτογραφία σας (προσοχή, η φωτογραφία θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα ή μέρος αυτής). Για πτήσεις εξωτερικού, αν δεν προλαβαίνετε να εκδώσετε ταυτότητα, ίσως πρέπει να δείτε τη λύση του διαβατηρίου που εκδίδεται ταχύτερα.

➤ Στις μέγιστες διαστάσεις της βαλίτσας χειραποσκευής (55x40x20) περιλαμβάνονται τα ροδάκια;

Ναι, περιλαμβάνονται τα ροδάκια και τα χερούλια.

➤ Τι γίνεται αν τελικά δε μπορέσω να ταξιδέψω στη συγκεκριμένη ημερομηνία που έχω εκδώσει εισιτήρια Ryanair;

Η αλλαγή ημερομηνίας στο εισιτήριο κοστίζει αρκετά χρήματα (τέλος αλλαγής συν πιθανή διαφορά στην αξία του ναύλου), ίσως σας κοστίσει ακριβότερα από την αγορά κάποιου νέου εισιτηρίου (ειδικά αν τρέχει κάποια προσφορά). Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ακυρώσετε το εισιτήριο προκειμένου να σας επιστραφούν οι φόροι, αν και συνήθως πρόκειται για μικροποσά.

➤ Έγραψα λανθασμένα το όνομα / επίθετο στην κράτηση, τι να κάνω;

Η Ryanair δίνει τη δυνατότητα να κάνετε δωρεάν μικρές αλλαγές στα ονόματα, όταν αυτά έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα, αρκεί να το ζητήσετε μέσα σε 24 ώρες από την αρχική κράτηση. Μετά το πρώτο 24ωρο, η αλλαγή στα ονόματα γίνεται με χρέωση. Προσοχή, σε περίπτωση που η αλλαγή αφορά ένα εντελώς διαφορετικό όνομα, τότε ισχύουν διαφορετικοί όροι και χρεώσεις.

➤ Πως γίνεται η ακύρωση πτήσης με επιστροφή φόρων;

Για να ακυρώσετε μια αχρησιμοποίητη πτήση επισκεφτείτε το αρμόδιο τμήμαστην ιστοσελίδα της Ryanair, επιλέξτε «Αίτηση για επιστροφή του φόρου του κράτους (αχρησιμοποίητη πτήση)» και συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία. Επειδή η Ryanair επιβάλλει διοικητική χρέωση 20€ ανά άτομο / κράτηση στις ακυρώσεις εισιτηρίων, είναι πολύ πιθανό να σας επιστραφεί ένα πολύ μικρό ποσό από το υπόλοιπο των φόρων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν δικαιούστε καμία επιστροφή χρημάτων.

➤ Μπορώ να μεταφέρω τσάντα φορητού υπολογιστή (λαπτοπ) εκτός από τη χειραποσκευή μου;

Εκτός από τη χειραποσκευή μέχρι 10 κιλά, η Ryanair επιτρέπει να μεταφέρετε μαζί σας μια μικρή τσάντα διαστάσεων 35 x 20 x 20 εκατοστά, ανεξαρτήτως βάρους. Αν το λαπτοπ σας είναι σχετικά μικρό, τότε μπορείτε να το έχετε σαν δεύτερη αποσκευή. Αρκετοί επιβάτες μεταφέρουν ακόμη και laptop 15 ιντσών στις πτήσεις της Ryanair χωρίς κανείς να τους δημιουργήσει πρόβλημα για ελάχιστα έξτρα εκατοστά, αυτό όμως έχει να κάνει με την αυστηρότητα του υπαλλήλου που θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο.

➤ Μπορώ να ταξιδέψω με σκυλί σε πτήση της Ryanair;

Η μόνη περίπτωση να επιβιβαστεί σκύλος σε πτήση της Ryanair, είναι αν πρόκειται για σκύλο - οδηγό τυφλών.

➤ Ενώ καταχώρησα δύο ονόματα κατά την κράτηση, στην κάρτα επιβίβασης εμφανίζεται μόνο το πρώτο. Υπάρχει πρόβλημα;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν το όνομα που εμφανίζεται στην κάρτα επιβίβασης είναι το πρώτο που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.

➤ Επιτρέπονται ασυνόδευτα παιδιά στις πτήσεις της Ryanair;

Η Ryanair δεν επιτρέπει να ταξιδέψουν παιδιά κάτω των 16 ετών χωρίς τη συνοδεία ενήλικα επιβάτη.

➤ Μπορώ να μεταφέρω φάρμακα σε υγρή μορφή στη χειραποσκευή μου;

Μπορείτε να μεταφέρετε φάρμακα σε υγρή μορφή για τις ανάγκες του ταξιδιού σας, χωρίς να είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσετε σε πλαστική διάφανη σακούλα. Αρκεί να τα έχετε σε ετοιμότητα και να τα δείξετε στον υπάλληλο που πραγματοποιεί τον έλεγχο ασφαλείας.

➤ Είμαι διαβητικός/ή, επιτρέπεται να μεταφέρω ενέσεις ινσουλίνης, βελόνες & μετρητή σακχάρου στη χειραποσκευή μου;

Μπορείτε να μεταφέρετε ενέσεις ινσουλίνης και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μέτρηση του σακχάρου στη χειραποσκευή σας, όμως θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια βεβαίωση από γιατρό που να πιστοποιεί ότι είστε διαβητικός/ή και ότι λαμβάνετε θεραπεία ινσουλίνης.

➤ Πόσο κοστίζει η αλλαγή ημερομηνίας σε κράτηση της Ryanair;

Οι χρεώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την περίοδο που ταξιδεύετε και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κράτηση. Αν η κράτηση έγινε μέσω ίντερνετ, πληρώνετε από 30 μέχρι 40 ευρώ για πτήσεις εσωτερικού και από 50 μέχρι 60 ευρώ για πτήσεις εξωτερικού. Οι τιμές ισχύουν για απλή μετάβαση, υπολογίστε τα διπλά χρήματα για πτήσεις επιστροφής.

➤ Η γυναικεία τσάντα ώμου θεωρείται δεύτερη χειραποσκευή;

Η τσάντα ώμου -ανδρική ή γυναικεία- θεωρείται κι αυτή χειραποσκευή. Εκτός από την κύρια χειραποσκευή σας, η Ryanair επιτρέπει να πάρετε μαζί σας στο αεροπλάνο μια δεύτερη τσάντα (χειρός / ώμου / πλάτης) με μέγιστες διαστάσεις 35 x 20 x 20 εκατοστά.

➤ Το παιδικό καρότσι ταξιδεύει δωρεάν;

Αν ταξιδεύετε με παιδιά, μπορείτε να μεταφέρετε δωρεάν ένα πλήρως αποσυναρμολογούμενο παιδικό καρότσι ή διπλό καρότσι ή άλλο σύστημα ταξιδίου ανά παιδί.

➤ Μπορώ να ταξιδέψω με boarding pass σε ηλεκτρονική μορφή (pdf);

Η Ryanair είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κάρτα επιβίβασης πρέπει οπωσδήποτε να είναι εκτυπωμένη, δεν ισχύει σε ηλεκτρονική μορφή. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης, μπορείτε να κάνετε check-in μέσω της mobile εφαρμογής (app) της Ryanair. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να εκτυπώσετε κάτι, πρέπει όμως να έχετε το κινητό σας φορτισμένο για να επιδείξετε το mobile boarding pass στον έλεγχο.

➤ Η Ryanair μου ανάθεσε θέσεις που δεν είναι δίπλα-δίπλα, τι μπορώ να κάνω; 

Προφανώς κάνατε check-in την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχαν θέσεις, γιατί η Ryanair αναθέτει πάντα διπλανές θέσεις σε άτομα που μοιράζονται την ίδια κράτηση, εφ' όσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Μέχρι 2 ώρες πριν την πτήση μπορείτε να αγοράσετε premium θέσεις, οι οποίες κρατούνται μέχρι την τελευταία στιγμή και υπάρχουν καλές πιθανότητες να βρείτε διπλανές θέσεις με το ανάλογο κόστος.

Μπορώ να κάνω κράτηση μιας πτήσης ανταπόκρισης με την Ryanair;

Η επίσημη απάντηση της Ryanair στο ερώτημα αυτο ειναι η παρακάτω. 

Είμαστε αερομεταφορέας τύπου "από-σημείο-σε-σημείο". Κατά συνέπεια δεν προσφέρουμε, και δεν μπορούμε να διευκολύνουμε, τη μεταφορά επιβατών ή της αποσκευής τους, σε άλλες πτήσεις, που εκτελούνται είτε από εμάς ή από άλλους αερομεταφορείς.

Αυτο βέβαια δεν σημαίνει οτι δεν μπορείτε να κάνετε πτήση με ανταπόκριση με την Ryanair ,απλά δεν θα έχετε τα ίδια προνόμια και την ασφάλεια σε περίπτωση  καθυστέρησης ή ακύρωσης της προηγούμενης πτήσης.Που σημαίνει πως αν καθυστερήσει η πρώτη πτήση και φύγει η δεύτερη της ανταπόκρισης η εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να σας αποζημιώσει για την πτήση που χάσατε.Επίσης είστε υποχρεωμένοι να κάνετε αυτομεταφορά στο αεροδρόμιο ,που σημαίνει πως πρέπει να παραλάβετε τις αποσκευές σας και να ξαναπεράσετε εκ νέου τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου πριν μπείτε στο δεύτερο αεροπλάνο.Πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας πριν την δεύτερη πτήση ,τουλάχιστον 3 ώρες. 
*Οι πτήσεις της Ryanair κατά 90% είναι στην ώρα τους βάση στατιστικών από 550.000 πτήσεις σε διάστημα ενός χρόνου.Επίσης  ,συνήθως οι πτήσεις δεν καθυστερούν περισσότερο από μία ώρα.

Πηγή: www.inflight.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال