10 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς πριν εξαφανιστούν

 

10 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς πριν εξαφανιστούν.

O πλανήτης μας αλλάζει συνεχώς. Λίγο τα φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων που επηρεάζουν το φυσικό τοπίο, λίγο ο άνθρωπος που βάζει το χεράκι του και επεμβαίνει σε οτιδήποτε παρθένο κι όμορφο, σε κάποια χρόνια η Γη πιθανόν να είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που ξέρουμε σήμερα.

Υπάρχουν όμως ακόμα ορισμένα μέρη που παραμένουν άθικτα, με το ρολόι βέβαια να μετράει αντίστροφα. Όμως οι κλιματικές – και όχι μόνο – αλλαγές τα απειλούν και είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτοί οι παράδεισοι θα εξαφανιστούν ή θα τροποποιηθούν.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο στον κόσμο και βρίσκεται στην Αυστραλία. Η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία του νερού και η μόλυνσή του κάνουν το νερό όξινο και προκαλούν συνεχή λεύκανση και διάβρωση των κοραλλιών.

Βενετία

 

Οι συχνές πλημμύρες ανεβάζουν τη στάθμη του νερού της ιταλικής πόλης, γεγονός που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμα τα σπίτια θα βρίσκονται πάνω από την επιφάνειά του.


Νεκρά Θάλασσα

 

Τα τελευταία 40 χρόνια, η Νεκρά Θάλασσα έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο, επειδή ο ποταμός Ιορδάνης είναι η μόνη πηγή της και οι γύρω χώρες απλώνονται όλο και περισσότερο στα νερά του, αφήνοντας μόνο λίγη ποσότητα υδάτων να φτάσει ως τη λίμνη. Εκτιμάται ότι η Νεκρά Θάλασσα έχει περίπου 50 χρόνια ζωής.

Εθνικό πάρκο Glacier

 

Ένα προστατευόμενο πάρκο στην Μοντάνα της Αμερικής, γεμάτο παγωμένες λίμνες. Από τις 150 που είχε πριν 100 χρόνια έχουν μείνει μόνο 27, οι οποίες αναμένεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2030. Αν συμβεί αυτό, το οικοσύστημα του πάρκου θα αλλάξει δραματικά και θα κινδυνεύουν με εξαφάνιση όλα τα φυτά και τα ζώα που ζουν εκεί.

Μαλδίβες 

 

Ο πιο δημοφιλής εξωτικός προορισμός, μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί, αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει πάρα πολύ, αφού πρόκειται για τη χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο. Δε θες να την καταπιεί ο ωκεανός και να μην έχεις πάει.

Άλπεις 

 

Οι ευρωπαϊκές Άλπεις βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από τα Βραχώδη Όρη. Εξαιτίας του χαμηλού τους υψομέτρου τα χιονοδρομικά κέντρα τους είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εικάζεται πως οι πάγοι στην περιοχή θα έχουν λιώσει μέχρι το 2050.

 

Σαχάρα

 

Η Σαχάρα μπορεί να καλύψει όλη τη βόρεια Αφρική, αφού η έρημος μεγαλώνει με ταχύτητα μισού μιλίου ανά μήνα. Μερικοί αποδίδουν την κατάσταση αυτή στην αυξανόμενη θερμοκρασία της Γης, γεγονός που ξηραίνει την επιφάνειά της ταχύτατα.

Παταγονία

 

Στη νότια Αμερική η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει δραματικά την όψη της πιο παρθένας περιοχής της Γης. Οι πάγοι λιώνουν και η Παταγονία κινδυνεύει από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Μπαγκλαντές

 

Αν η στάθμη στο Δέλτα του ποταμού Βραχμαπούτρα ανέβει ένα μέτρο τότε όλη η περιοχή θα πλημμυρίσει. Το Μπαγκλαντές είναι επίσης έρμαιο των τροπικών κυκλώνων, των ανεμοστρόβιλων και των παλιρροϊκών κυμάτων που καταστρέφουν σχεδόν κάθε χρόνο τη χώρα κι από λίγο.

Μαδαγασκάρη

 

Το 4ο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο κινδυνεύει να εξαφανιστεί στα επόμενα 35 χρόνια καθώς δε γίνεται τίποτα για να σταματήσει το κάψιμό του, η λαθροθηρία ή για να προστατευτούν τα σπάνια είδη λεμούριων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

ΠηγήΝεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال