Ντουμπάϊ, ταξιδιωτικός οδηγός.



Το βίντεο είναι από την πρώτη επίσκεψη μας στο Ντουμπάϊ τον Απρίλιο του 2018


Το Ντουμπάϊ είναι ένα από τα επτά εμιράτα και είναι η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με πληθυσμό 3.5εκ. κατοίκους από τους οποίους οι περισσοτεροι είναι προερχόμενοι από περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου. 

Είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πόλη στον κόσμο. Σχεδόν εν μια νυκτί μεταμορφώθηκε από ένα μικρό ψαροχώρι σε μια υπερμοντέρνα πρωτεύουσα. Στο παρελθόν, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής ζούσε από το ψάρεμα και την εύρεση κοχυλιών. Με ην ανακάλυψη του πετρελαίου στα 1966, το Ντουμπάι διέσχισε μια άνθιση. 

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα αποθέματα πετρελαίου δεν θα κρατήσουν για πάντα, ο Σεΐχης Ρασίντ μπιν Σαΐντ Αλ Μακτούμ αποφάσισε να επενδύσει στο μέλλον και ξεκίνησε να κάνει λεπτομερή σχέδια για την ανάπτυξη του Ντουμπάι. Χρήματα βασισμένα στα έσοδα του πετρελαίου κατευθύνθηκαν προς μεγάλα έργα υποδομής και έργα κατασκευών, τα οποία οδήγησαν στην γρήγορη ανάπτυξη της πόλης.

Το Ντουμπάι αλλάζει καθημερινά σχήμα και χρώμα, η ομορφιά είναι τεχνητή και η  εποχή που ελάχιστοι το γνώριζαν πριν από 20 χρόνια έχει περάσει. Από τότε, το Ντουμπάι ζει την δική του, μοναδική αναγέννηση χάρη στον συνδυασμό φαντασίας και φυσικά του πλούτου των σεΐχηδων που το έχουν μεταμορφώσει στην παγκόσμια πρωτεύουσα της χλιδής και της αρχιτεκτονικής.

Τα αξιοθέατα και τα κτίρια όχι μόνο δεν περνούν απαρατήρητα αλλά σαρώνουν τα βραβεία και σπάνε τα ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο. Πανύψηλη ουρανοξύστες ,υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αρχιτεκτονικά θαύματα, σεφ με αστέρια Michelin, τεράστια mall, ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις ,τεράστιο τεχνητό κεντρο σκι ,συνθέτουν το παραμυθένιο σκηνικό του εμιράτου. Όλα είναι στον υπερθετικό βαθμό και μόνο γι'αυτό αξίζει να ζήσουμε για λίγο την υπερβολή.



Πως να πάτε:
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πάτε στο Ντουμπάϊ ,ο πιο βολικός είναι με απευθειας πτήσεις της Emirates και κόστος περίπου 400€ με επιστροφή... κάπως τσιμπημένη τιμή για τόσο σύντομη πτήση. Ο πιο φθηνός τρόπος την στιγμή που γράφεται αυτό το αρθρο είναι με την wizzair από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς Αμπου Νταμπι με κοστος από 80€ με επιστροφή, και από εκεί μπορείτε να πάτε οδικως στο Ντουμπάϊ σε μόλις μια ώρα και κάτι.




Πότε να πάτε:
Η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κάποιος το Ντουμπάϊ είναι στο δικό μας τον χειμώνα από Οκτώβριο έως Απρίλιο ,όπου η ζέστη είναι ακόμα υποφερτή. Από Μάιο έως Σεπτέμβριο η ζέστη και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα και τα 40αρια είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ,αλλά στη πόλη έχουν προβλέψει και για αυτό καθώς σπάνια θα βρεθείτε εκτεθειμένοι στην υπερβολική ζέστη. Οι γραμμές του μετρό είναι ενωμένες με σχεδόν όλα τα δημοφιλή αξιοθέατα και mall της πόλης και οι στάσεις των λεωφορείων είναι κλειστές και κλιματιζόμενες ,όπως και όλα τα λεωφορεία ,μετρό και κτίρια.

Αν  κάποιος θέλει να ταξιδέψει και το καλοκαίρι μπορει να το τολμήσει. Η μόνη περίοδος που ίσως πρέπει να αποφεύγεται είναι το ραμαζάνι που γίνεται μια φορά τον χρόνο και διαρκεί ένα μήνα. Τα περισσότερα εστιατόρια εκείνη την περίοδο είναι κλειστά και δεν θα έχετε πολλά πράγματα να κάνετε ,και επίσης κατα την διάρκεια της ημέρας απαγορεύεται να φάτε σε δημόσιους χώρους. Το ραμαζανι φέτος πέφτει 12 Απριλίου με 12 Μαΐου.

Πως θα μετακινηθώ 
Στο Ντουμπάϊ υπάρχει ένα υπερσύγχρονο αυτόματο μετρό (χωρις οδηγό) με δυο ζώνες το οποίο είναι πεντακάθαρο και αρκετά γρήγορο ,και σας πάει στα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης. Το ημερήσιο εισιτήριο (regular) κοστίζει 25 Dirham (5,50€ περίπου) και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς μέχρι το τέλος της ημέρας και η έκδοση τους γίνεται από τα αυτόματα μηχανήματα σε κάθε σταθμό μετρό.

Δώστε μεγάλη προσοχή στα βαγόνια που θα μπείτε καθώς είναι χωρισμένα σε διάφορα τμήματα. Ανάλογα µε τη φορά του τρένου, τα πρώτα ή τα τελευταία βαγόνια είναι για την Gold Class (το εισιτήριο έχει διπλάσια τιµή) και το διπλανό µόνο για γυναίκες και παιδιά ,και υπάρχει και για τα δύο ειδική σήµανση. Τα google maps είναι ενημερωμένα με όλα τα δρομολόγια  της πόλης ,οποτε η μετακίνηση είναι πανεύκολη. Τα λεωφορεία καλό είναι να τα αποφύγετε καθώς δεν είναι και τόσο αξιόπιστα στην ώρα τους καθώς στο Ντουμπάϊ υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους.

Άλλος ένας οικονομικός τρόπος αν ταξιδεύετε πάνω από δυο άτομα είναι με ταξί. Η τιμή κυμαίνεται περίπου στο 0,50€ το χλμ κατα μέσο όρο και ανάλογα που θα πάτε και θα πληρώσετε μόνο όσα γράφει το ταξίμετρο. Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα τύπου Lexus καθώς δεν έχουν ταξίμετρο και χρεώνουν διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. Να επιλέγετε μόνο τα αυτοκίνητα που έχουν την επιγραφή «taxi» πάνω.



Χρήμα
Το τοπικό νόμισμα του Ντουμπάϊ και όλων των Εμιράτων είναι το Ντίρχαμ (AED) και η ισοτιμία είναι 1 προς 4,40 αυτή την στιγμή και τα πιο οικονομικά συναλλακτήρια βρίσκονται μέσα στο Dubai mall. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες επισης είναι αρκετά βολικές, και είναι αποδεκτες από σχεδόν όλα τα καταστήματα. Απλά δώστε προσοχή στη προμήθεια που κρατάει η τράπεζα σας για χώρες εκτός Ε.Ε. Αν θέλετε να αποφύγετε τις χρεωσεις των Εληνικων τραπεζών προτείνουμε να βγάλετε την ταξιδιωτική κάρτα Revolut όπου έχει την καλύτερη δυνατή συναλλαγματική ισοτιμία και δεν κρατάει καμια προμήθεια στις πληρωμές.


Ίντερνετ - επικοινωνία
Το δωρεάν roaming ισχύει μόνο εντός ευρωπαϊκής ένωσης οποτε το να χρησιμοποιήσετε το roaming στο Ντουμπάϊ δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Μπορείτε να αγοράσετε μια τοπική κάρτα sim στο αεροδρόμιο με κόστος 105 ντιρχαμ (23€) από την εταιρία Etisalat με δωρεάν 1gb τα οποία είναι ικανοποιητικά με σωστή χρήση. Αν διαθέτετε κινητό με ενσωματωμένη esim πχ iPhone 11 μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα esimdb.com και να διαλέξετε ένα από τα πακέτα δεδομένων με χρέωση 17€ για 2GB

Για να μην χαλάτε άσκοπα megabyte για τα google maps φροντίστε να κατεβάσετε στην εφαρμογή μέσω WiFi την περιοχή του Ντουμπάϊ. Επιλέξτε χάρτες εκτός συνδεσης στην εφαρμογή, προσαρμοσμένος χάρτης και επιλέξτε το μερος που θέλετε να αποθηκεύσετε.

Που να μείνω:
Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Ντουμπάϊ είναι πολυτελή και πολύ ανώτερα των προσδοκιών και ανάλογα την περιοχή κυμαίνεται και η τιμή τους. Τα πιο ακριβά βρίσκονται στη περιοχή Jumeirah και στα τα τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα. Εδώ Θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στο κόσμο όπως το μοναδικό 7 αστέρων ξενοδοχείο στο κόσμο, το πολυτελές Burj al Arab το οποίο βέβαια είναι και πανάκριβο με μέση τιμή τα 1500€ η βραδια. Ένα ακόμα πολυτελές ξενοδοχείο είναι το Atlantis ,the palm το οποίο βρίσκεται πάνω στο τεχνητό νησί φοίνικας «the Palm» 

Για πιο οικονομική διαμονή μπορείτε να επιλέξετε τα ξενοδοχεία στην περιοχή Barsha Heights όπως το Golden Tulip Media Hotel με κόστος στα 40€ με πρωινό ή το Atana Hotel με κόστος από 80€ με ημιδιατροφή. 

Αν πάλι δεν φοβάστε τα ύψη σας προτείνουμε να μείνετε στο Gevora Hotel το οποίο κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως το ψηλότερο ξενοδοχείο του κοσμου με 75 ορόφους και ύψος 360 μέτρα. Το κόστος του ξεκινάει από 80€ την ημέρα με πρωινό για ένα δίκλινο deluxe δωμάτιο.

Τα πιο φθηνά ξενοδοχεία βέβαια βρίσκονται στην περιοχή Deira αλλά δεν θα την προτείναμε για διαμονή καθώς είναι αρκετά υποβαθμισμένη.

Που να φάω:
Ο αριθμός των εστιατορίων και των καφέ στο Ντουμπάι αντανακλά το πλήθος των διαφορετικών πολιτισμών και εθνικοτήτων που συναπαρτίζουν την πόλη. Θα βρείτε μεγάλη πληθώρα επιλογών για φαγητό για όλες τις τσέπες , από φθηνά ινδικά εστιατόρια ,McDonald’s ,kfc μέχρι πανάκριβα βραβευμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin. Τα περισσότερα καλά εστιατόρια στο Ντουμπάι βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία, και καλό είναι να γνωρίζετε ότι συνήθως μόνο αυτά έχουν άδεια πώλησης οινοπνευματωδών ποτών. Υπάρχουν βέβαια και πολλά καλά εστιατόρια στο Ντουμπάι και εκτός ξενοδοχείων. 

Μερικά από τα καλύτερα ρεστοραν στο Ντουμπάϊ είναι το «at.mosphere Burj Khalifa» με εκπληκτική θέα από το ψηλότερο ουρανοξύστη στο κόσμο ,το ιταλικό ρεστοραν του βραβευμένου σεφ «social by Heinz beck» ,το διάσημο εστιατόριο κρεάτων «nusr-et Dubai» του διάσημου Τούρκου σεφ που είναι γνωστός για τον τρόπο που ρίχνει το αλάτι (salt bae) ,και το εστιατόριο του διάσημου σεφ Gordon Ramsay στο Atlantis,the Palm «bread street kitchen» κ.α.

Μια φθηνή επιλογή να φάτε είναι στο Dubai mall στο food’s corner ,όπου θα βρείτε πάνω από 30 ειδών εστιατόρια ,από mc Donald’s ,kfc μέχρι ινδική και ανατολίτικη κουζίνα. Η μέση τιμή για ένα φουλ μενού με φαγητό και αναψυκτικό κυμαίνεται γύρω στα 10€.

Διασκέδαση
Οι περισσότερες επιλογές για ποτό και νυχτερινή διασκέδαση βρίσκονται στα night club και μπαρ των ξενοδοχείων του Ντουμπάϊ. Τα πιο γνωστά κλαμπς είναι πολύ ακριβά και έχουν αυστηρή «πόρτα» γιαυτο φροντίστε να είστε καλά ντυμένοι. Το καλύτερο κλαμπ θεωρείται το «white Dubai» στη ταράτσα του Meydan Racecourse Grandstand το οποίο ανοίγει μόνο τους χειμερινούς μήνες από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Βρίσκεται αρκετά μακριά από την πόλη αλλά η θέα στον ορίζοντα του Ντουμπάϊ θα σας αποζημιώσει. Ένα άλλο διάσημο κλαμπ είναι το το «Armani prive» στο διάσημο ουρανοξύστη Burj Khalifa το οποίο έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής. Το «sky view bar» στο διάσημο ξενοδοχείο burj al Arab θεωρείτε επισης από τα καλύτερα μπαρ της πόλης. Για να μπείτε θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση.

*Τα κλαμπ αυτή την στιγμή λόγω Covid είναι κλειστά

Για κοκτέιλ και αν είστε λατρεις του ναργιλέ σας προτείνω να πάτε στο «QD's» στο Dubai creek & yacht club με μέση τιμή για ένα κοκτέιλ τα 12€ και ο ναργιλές περίπου 20€. Για ναργιλέ και κοκτέιλ με θέα το burj al Arab σας προτείνω το «shimers on the beach» στο ξενοδοχείο Jumeirah Al Qasr γνωστή και ως η βενετια του Ντουμπάϊ, με τιμή κοκτέιλ από 15€ και ο ναργιλές στα 35€. 




Τι να κάνω:
Στο Ντουμπάϊ υπάρχουν δεκάδες πράγματα να κάνετε ,από το να ανεβείτε στο ψηλότερο ουρανοξύστη στο κόσμο ,να δείτε τα συντριβάνια που χορεύουν, να κάνετε σαφάρι στην έρημο με 4x4 και βόλτα με καμηλες, βουτιές από τα μεγαλύτερα water park του κοσμου και αν ζεσταθείτε να πάτε να κανετε σκι στο ski Dubai στους -4 βαθμούς Κελσίου.

Σαφάρι στην έρημο με 4x4 
Η νο1 δραστηριότητα που επιλέγουν σχεδόν όλοι όσοι πάνε στο Ντουμπάϊ είναι το σαφάρι στην έρημο όπου θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε βόλτα με ειδικά αυτοκινητα 4x4 στους αμμόλοφους ,sand boarding (κάτι σαν snowboard σε σανίδα αλλά στην άμμο), βόλτα με καμήλα ,επίσκεψη σε τέντα Βεδουίνων (desert camp) στη μέση της ερήμου όπου θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε ναργιλέ ,να φωτογραφηθείτε με παραδοσιακή ενδυμασία Βεδουίνων ,παρακολούθηση belly dancing από χορεύτριες και δωρεάν μπάρμπεκιου μπουφέ με απεριόριστο φαγητό και αναψυκτικά. Η όλη δραστηριότητα κρατάει περίπου 7-8 ωρες από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Burj Khalifa
Η ανάβαση στο μεγαλύτερο ουρανοξύστη του κοσμου είναι μοναδική εμπειρία και είναι από τις τοπ δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε. Υπάρχουν δυο επίπεδα όπου μπορείτε να ανεβείτε ,το πρώτο επίπεδο είναι στον 125ο όροφο και κοστίζει περίπου 35€ ενώ αν θέλετε να ανεβείτε στο πιο ψηλό επίπεδο στο145ο όροφο θα πρέπει να πληρώσετε σχεδόν τριπλάσια τιμή ,περίπου 90€.

Ski Dubai 
Άλλη μια ξεχωριστή εμπειρία είναι η είσοδος στο ski Dubai ,το μεγαλύτερο χιονοδρομικό σε κλειστό χώρο στον κόσμο με 5 διαφορετικής δυσκολίας πίστες και φυσικά τελεφερίκ για την ανάβαση. Τι και αν έξω έχει 40 βαθμούς ,εσείς μέσα θα είσαι στους -4. Αν δεν ξέρεις σκι, μπορείς να περασεις την ώρα σου παίζοντας χιονοπολεμο ,κάνοντας βόλτα με το τελεφερίκ, χαζεύοντας τους πιγκουίνους (όχι δεν κάνουμε πλάκα) ή δοκιμάζοντας τα παιχνίδια στο πάγο (rides) θα το βρεις στο εμπορικό κεντρο mall of emirates. Η απλή είσοδος κοστίζει από 20€ για απλή είσοδο και από 50€ με εξοπλισμό  για να κάνετε σκι ή snowboard.

Aquandventure waterpark ,Atlantis the Palm
Αν σας αρέσουν τα waterparks και τα παιχνιδια στο νερό ,τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το πιο δημοφιλές waterpark στο Ντουμπάϊ που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Atlantis the Palm ,πάνω στο τεχνητό νησί φοίνικας. Υπάρχουν δεκάδες τσουλήθρες που μπορείτε να μπείτε ,από πολύ ψηλές για πολύ τολμηρούς μέχρι και παιδικές. Γύρω από το πάρκο υπάρχει και ένα ποτάμι με τεχνητά κύματα το οποίο μπορείτε να γυρίσετε με φουσκωτή σαμπρέλα κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Η είσοδος είναι στα 60€ και μπορείτε να περάσετε όλη την ημέρα από τις 10π.μ. έως τις 18:00μ.μ.




Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال